Criatures 26/10/2021

Un passeig pel Sistema Solar

CosmoCaixa proposa un viatge immersiu pel Sistema Solar amb una nova projecció a cúpula completa al Planetari

3 min
La Fundació ”la Caixa” ha produït una projecció a cúpula completa que es pot veure al Planetari de CosmoCaixa.

Des d’aquest mes d’octubre, els visitants de CosmoCaixa poden gaudir d’una nova projecció produïda per la Fundació La Caixa al Planetari. Es tracta de Postals d’uns altres mons, que explora els paisatges dels planetes del Sistema Solar i també dels seus satèl·lits. Elaborada per l’estudi d’animació i vídeo 3D El Exilio a partir d’imatges enviades durant dècades per les diferents sondes que han solcat l’espai, la cinta permet descobrir la bellesa del Sistema Solar.

Amb aquesta projecció a cúpula completa es recreen amb molta fidelitat aquests remots paisatges gràcies a les imatges captades durant sis dècades d'exploració per les diferents sondes espacials. Així, Postals d’uns altres mons  permet als espectadors navegar per l’espai i submergir-se en la bellesa i l’esplendor dels diferents cossos celestes del nostre entorn. Els visitants poden conèixer, com si els poguessin tocar o trepitjar gràcies a una fascinant experiència envoltant, els volcans gegants de Mart, els deserts glaçats d’Europa i Encèlad, la serralada equatorial de Jàpet, els llacs de metà de Tità, els guèisers de fang de Tritó i els volcans de sofre de Io, entre d’altres.

Postals d'uns altres mons

La primera vista detallada de com era la superfície d’un planeta va arribar el 1965, quan la nau espacial Mariner 4  de la NASA va transmetre una vintena d’imatges de Mart que mostraven una superfície desolada, farcida de cràters. En aquell moment es va creure que aquest planeta devia ser similar a la Lluna, però posteriors sondes van demostrar l’error d’aquella primera impressió, una mica simplista. Avui, després d’una mica més de mig segle d’exploració espacial, s’han pogut fotografiar tots els planetes del Sistema Solar i una gran part dels seus satèl·lits. A més del seu valor científic, aquestes imatges ens mostren paisatges fins ara mai imaginats. L’últim és el que ens va portar el 2015 la sonda New Horizons. Aquella missió no tripulada llançada el 2006 ens enviava vistes sorprenents en alta resolució de l’últim reducte encara desconegut en detall, el planeta nan Plutó, i d’altres d’igualment fascinants d’un dels seus satèl·lits, Caront. Amb aquesta missió es completava l’exploració del nostre sistema planetari.

Una finestra al cosmos per a tota la família

Els visitants de CosmoCaixa podran treure el cap a l’Univers des del Planetari, una de les instal·lacions més avançades del seu gènere a escala internacional, on trobaran projeccions per a diferents edats que tenen com a objectiu final la divulgació de l’astronomia.

La programació actual del centre inclou El cel de la Cloe, un audiovisual produït pel Planetari de Madrid i CosmoCaixa que convida infants a partir dels 3 anys a veure el firmament amb nous ulls i a descobrir nocions astronòmiques bàsiques dels cossos celestes més coneguts.

D’altra banda, Caçadors de planetes, recomanada a partir dels 6 anys, permet aprendre de manera amena com són i com es descobreixen els exoplanetes, aquests fascinants cossos celestes entre els quals podríem trobar una nova Terra.

Per a infants més grans de 12 anys, a més de la flamant Postals d’uns altres mons, CosmoCaixa ofereix Spherium, un programa 2D a cúpula completa de dibuixos animats produït pel Planetari de Madrid en col·laboració amb la Fundació La Caixa. La projecció permet contemplar mons exòtics i alguns dels planetes extrasolars que els astrònoms han anat descobrint al llarg dels últims anys, com per exemple els júpiters calents.

A més, a partir de novembre, els assistents al Planetari també podran optar a veure El cel d’avui, una xerrada en directe que permetrà apropar les estrelles i els planetes que es podrien contemplar a Barcelona després de fer-se fosc si els llums no ho impedissin.

Amb la intenció de facilitar l’accés dels visitants, CosmoCaixa recomana planificar la visita amb temps, consultar la disponibilitat d’entrades i fer la compra al web, on també es poden consultar els horaris de les projeccions. D’aquesta manera, els visitants es poden assegurar l’accés al Planetari, que actualment té la capacitat limitada a causa de les mesures de seguretat sanitàries derivades de la pandèmia del covid-19.

stats