Activitats amb nens 11/02/2021

La música tradicional, protagonista

L'Auditori de Barcelona recupera i revisita música tradicional en el nou disc del Projecte Educatiu

2 min
'Ullsclucs' recupera músiques tradicionals des d'un punt de vista contemporani

L'Auditori de Barcelona presenta el nou disc del seu Projecte EducatiuUllsclucs, que recupera músiques tradicionals des d'un punt de vista contemporani i que ha estat enregistrat pel segell discogràfic de L'Auditori. El disc és la primera part del projecte que culminarà amb un espectacle familiar i escolar que es podrà veure a L'Auditori de Barcelona al mes de maig.

El disc es pot escoltar gratuïtament a la plataforma L'Auditori Digital i ha sigut possible gràcies a la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L'àlbum està format per vint temes tradicionals catalans que fa temps que s'han deixat de cantar i que Arnau Obiols ha seleccionat i arranjat a partir del llegat de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, una institució històrica que celebrarà el centenari de la seva fundació al llarg del 2022. Músiques d’arrel, moltes d’elles redescobertes per a l’ocasió i interpretades des d’una òptica contemporània per cinc músics que beuen tant del món tradicional com de la música més actual.

L'espectacle familiar i escolar Ullsclucs s'estrenarà l'11 de maig a la Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori i està pensat per a infants a partir de 2 anys. Com tots els concerts del Projecte Educatiu, no es tracta només d'un espectacle, sinó que és una proposta didàctica global que, a més de les actuacions en directe a L'Auditori, inclou formació per a professorat, formació per a famílies i material pedagògic, també disponible a L'Auditori Digital

Després de la seva estrena a L'Auditori de Barcelona, la Fira Mediterrània se suma a la producció del concert, que es podrà veure a Manresa a la tardor.

Les il·lustracions d''Ullsclucs' són de l'artista Inge Nouws.

Arnau Obiols ha sigut l'encarregat de seleccionar la música d'Ullsclucs, de fer-ne els arranjaments i també de la direcció musical a partir del llegat de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, que es va dedicar a recopilar la música tradicional del territori entre l'inici del anys 20 del segle passat i la Guerra Civil Espanyola.

El disc convida a tancar els ulls i imaginar un paisatge que no podem veure però sí sentir. Som al camp o a la ciutat? És estiu, primavera, hivern o tardor? Matí o nit? Amb aquest punt de partida proposen una passejada amb les orelles ben obertes per descobrir el nostre entorn natural i humà a través dels sons i les músiques que neixen d’aquests sons. En aquest sentit, als àudios hi ha un munt de gravacions de camp, com passos al bosc, fulles, ocells, sons del mar o sons de ramats pasturant.

Per apropar el llenguatge d'aquesta música al públic actual, tant els arranjaments com la instrumentació barregen l'element tradicional amb efectes tan contemporanis com els sintetitzadors

stats