Activitats amb nens 01/10/2021

I tu, ja coneixes el teu barri? Al·lucinaràs!

‘Gràcia Autèntica’ és un passejada pel popular barri de Barcelona perquè la canalla en conegui la història i, sobretot, els secrets i misteris que s’amaguen a les seves places, carrers, racons i façanes. Compte amb les portes tapiades!

3 min
La proposta de L'Autèntica és descobrir la història del barri de Gràcia de forma pedagògica i atractiva.

“T’agradaria descobrir llocs secrets? Traspassar murs i carrers? Voldries escoltar històries fabuloses que ningú coneix? Si vols viatjar al passat i viure una aventura pels carrers de la Vila de Gràcia, para atenció! T’ho explicarem tot a cau d’orella i ho mirarem amb els ulls ben oberts”. Ho diuen, des de la seva pàgina web, l’equip organitzador de Gràcia Autèntica. Al capdavant d’aquesta iniciativa que combina història i diversió hi ha la directora Verónica Pallini i l’escriptora Victoria Bermejo. La primera és la creadora de la idea original: “El primer que vam fer va ser posar-nos en contacte amb Josep Maria Contel, del Taller d’Història de Gràcia. Entre els tres, vam acotar el terreny, i ens vam quedar amb quatre places: la del Nord, la de la Virreina, la Rovira i Trias i la del Diamant”. Continua Bermejo, que signa els textos del recorregut: “La Verónica em va dir que volia fer una cosa una mica experimental i que agradés a tota la família. I el cert és que no hi ha cap lloc al món amb unes places tan viscudes com les de Gràcia”.

Aquesta aventura urbana diferent es desenvolupa els dissabtes i diumenges al matí, en dos torns: 11.30 h i 12.30 h. Els aventurers tenen entre 6 i 12 anys, i van acompanyats dels seus pares o d’algun membre de la seva família. Tots, amb uns auriculars per escoltar el relat que ha filat Bermejo i les cançons de Daniel Landry. No hi ha pressa. Està permès, i és del tot recomanable, badar, entretenir-se i, sobretot, alçar el cap i mirar cap amunt, cap a balcons i façanes, atapeïts de misteris. L’estàtua de la Colometa i el refugi de la Guerra Civil, a la plaça del Diamant, segueixen atraient les noves generacions. Qui és la Colometa? Què és un refugi? “M’encanta l’expressió «instruir delectant»”, comenta Bermejo: “Aquí no expliquem als nens el típic rotllo avorrit de professor d’història”.

Aquesta aventura urbana diferent es desenvolupa els dissabtes i diumenges al matí.

Acabat el viatge, encara emocionats per tot el que han vist i escoltat, sacsejats per uns relats que no haurien imaginat mai, els infants i adolescents valoren l’experiència. “He après una pila de coses que no sabia”, confirma el Nil, de 10 anys. “A mi m’ha encantat això de les portes tapiades! Unes portes per les quals ja no pots entrar! També és molt interessant mirar la part superior dels edificis. No ho fem mai”, diu l’Amélie, de 8 anys, encantada d’haver conegut detalls de la vida de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias. L’Eric, de 7 anys, també ha quedat trasbalsat pel tema de les portes tapiades.  

Mentre es treu els auriculars i retorna al present, després d’aquesta incursió diferent al passat, la Thaïs, de 9 anys, no es pot aguantar l’emoció: “M’han agradat molt les cançons i conèixer tantes coses que no sabia”. La Manuela ha vingut amb el seu pare, i ha al·lucinat amb “els passadissos secrets; m’encanten les novel·les d’intriga, i soc una gran seguidora de Harry Potter”. El Jan, que té 7 anys, ha pogut compartir el joc amb el seu germà Kai, de 4: “Jo no sabia que existien els virreis. Quins personatges tan curiosos. Recomanaré a tots els meus amics que vinguin fins aquí”. Al costat seu, l’Aina confessa que no ha pogut evitar “ballar algunes de les cançons. Són tan boniques!” Verónica Pallini i Victoria Bermejo ja tenen una agenda plena de peticions per apuntar-se a la seva original excursió gracienca. La seva intenció és atraure també famílies i escoles de fora del barri. “En realitat, el que nosaltres fem és el que han fet tota la vida els avis amb els seus nets: parlar-los d’una època que no han conegut”, afegeix Bermejo. 

Una autèntica factoria d’històries

Gràcia Autèntica és una de les iniciatives més noves d’una inquieta fàbrica d’idees com és L’Autèntica, que combina l’escola de teatre i cinema, una sala d’exhibició, una productora i un laboratori de projectes. Està situada al número 18 del carrer de Martí, i continua la tasca iniciada per Porta4. “Per l’escola de L’Autèntica hi passen petits i grans, actors amb experiència i persones que s’atansen al món de la interpretació per primer cop”, resumeix Pallini, tot un referent en el món teatral barceloní. 

stats