Criatures 26/01/2019

Grans cites per a tots els públics

Fem una repassada a les fires i festivals d’arts escèniques per a tots els públics que són referència. Una oportunitat per gaudir de la cultura en família

Olga Vallejo
5 min
FIRES I FESTIVALS 2019 Grans cites PER A TOTS ELS PÚBLICS

Les fires i festivals ens acosten el teatre i les arts de carrer. “És l’ocasió perfecta perquè gent que potser no aniria a veure un espectacle tingui contacte amb el teatre o una altra manifestació artística”, assegura Jordi Magdaleno, membre de la Cia La Tal i codirector del festival Teatre Sense Teatre. L’experiència demostra que si es tria l’espai adequat i es programa bé, l’espectacle aconsegueix més públic que si es fa dins d’un teatre. Però, més enllà de gaudir de l’experiència artística, compartir oci en família comporta una sèrie de beneficis. Partint de la idea que la família és com una petita comunitat, aprendre a gaudir del que fa l’altre -l’esport o la dansa dels fills o la coral dels pares-, indiferentment de si t’agrada o no, és una manera de donar-li suport. Per a la psicopedagoga i actriu Maria Helena Tolosa, aquest hàbit té un rèdit important quan es fan grans: “Si no, sembla que des que són adolescents els nanos poden anar bastant per lliure i fer el que vulguin sense que se’ls pugui reclamar una quota familiar mínima”, argumenta. A més d’aquest compromís de compartir i gaudir del que fan els altres, assistir a activitats culturals els entrena el gust per la diversitat i aprenen a tenir el seu propi criteri.

Al Franc (40) i la Sònia (41) els agrada la música, el teatre i el cinema. Abans de tenir les nenes, la Joana i la Matilda (4), eren habituals de festivals com el Primavera Sound, el Sónar, el PopArb, el Cruïlla, el Foramuralla, l’(A)phònica o el Temporada Alta. Des que són pares la música segueix formant part del seu dia a dia: “Com a pare m’agrada compartir amb elles les meves aficions, transmetre’ls la passió pel que em fa gaudir, i alhora m’apunto a les seves dèries. És enriquidor”, explica el Franc. Reconeix que el simple fet d’anar a una fira o un festival ja és tota una experiència pel que implica el viatge, descobrir un lloc nou, l’obra o el concert, els àpats… “Ens ho passem bé tots quatre i tot flueix. Quan nosaltres érem petits els espectacles infantils els feien en qualsevol racó i amb pocs recursos. En canvi, ara la qualitat de la representació, els horaris, els espais i els equips són tan bons com els destinats al públic exclusivament adult. Si hem de buscar alguna pega és que a vegades podrien ser més puntuals”, diu la Sònia.

TOTS HI GUANYEM

La psicopedagoga i actriu Maria Helena Tolosa apunta que la música o el teatre per a tots els públics és una molt bona alternativa a l’oci digital i insisteix en la importància de diversificar l’entreteniment: “Si tenim en compte que, exceptuant la música i les arts plàstiques, l’art està bastant absent del currículum escolar, recomano que aprofitem fires i festivals de teatre, música, cinema o qualsevol altra disciplina artística, perquè l’art i les emocions van de bracet i, a banda de gaudir, estem fomentant l’educació emocional i la sensibilitat dels nostres fills i filles”.

ELS TEMPS CANVIEN

Tant la Fira de Titelles de Lleida com La Mostra d’Igualada - Fira de Teatre Infantil i Juvenil celebren la seva trentena edició aquest 2019. Oriol Ferrer, codirector de la Fira, i Pep Farrés, director artístic de La Mostra, coincideixen que el públic ha evolucionat al llarg d’aquests anys: “Són un reflex de com la societat i el país han canviat. La manera com accedim i consumim la cultura també és diferent, encara que l’essència de les criatures i els joves, la seva mirada i la capacitat de sorpresa, són iguals que fa trenta anys”, diu Farrés. Abans hi havia molta menys oferta cultural, cosa que suposa que ara les famílies reclamin informació clara del que poden veure, per així triar en conseqüència. Ferrer afegeix que és un públic més expert i exigent perquè han incrementat el consum cultural -exposicions, cinema, música, teatre, dansa-. “Han vist molt i volen produccions de qualitat; no els serveix qualsevol tipus d’espectacle. Per a nosaltres és una motivació fantàstica a l’hora de fer la selecció per la programació”, conclou Ferrer.

FIRES I FESTIVALS 2019

Aquí teniu una desena d'excuses per gaudir dels espectacles i conèixer el territori amb algunes de les cites més destacades de l'any. Podeu trobar més propostes a la web de la Plataforma Arts de Carrer o a Escena Familiar, el portal dels espectacles familiars de Catalunya.

 • LA MOSTRA D’IGUALADA. www.lamostraigualada.cat On? Igualada (Barcelona). En diversos espais. Quan? Del 4 al 7 d’abril. Què? Fira de referència del teatre infantil i juvenil que es presenta oficialment dilluns vinent. El lema d’enguany és “Espectacles que et fan créixer”. Per commemorar el 30è aniversari compten amb un espectacle de gran format, el 6 d’abril, amb la prestigiosa companyia francesa Plasticiens Volants i l’espectacle 'Leonardo, somnis i malsons'. També s’organitzen activitats paral·leles. Preu? General 8 €, però es pot accedir a descomptes (5 €). L’entrada és gratuïta per als menors de 3 anys i els socis del Club Super3 a alguns espectacles. Es poden comprar en línia o en diversos punts de venda els dies de La Mostra.
 • FIRA DE TITELLES DE LLEIDA. www.firatitelles.com On? Lleida. En diversos espais. Quan? El primer cap de setmana de maig, del 3 al 5 de maig. Què? Les titelles inunden carrers, places i teatres de la ciutat. També s’organitzen activitats paral·leles com exposicions, i fires del llibre o d’artesans, entre d’altres. Una festa que també és un punt de trobada per a companyies i programadors. Preu? 5 € i gratuït -socis del Club Super3 i espectacles al carrer-. Les entrades podeu comprar-les amb anticipació, els dies de la fira al Centre de Titelles de Lleida i als espais d’actuació.
 • FIET. FIRA DE TEATRE INFANTIL I JUVENIL DE LES ILLES BALEARS. www.saxerxa.org On? Vilafranca de Bonany (Mallorca). Quan? Octubre. Què? La cita de teatre familiar més important de les Balears. Punt de trobada per a companyies, programadors i públic. Preu? Reduït i gratuït.
 • FESTIVAL ESBAIOLA’T. www.festivalesbaiolat.cat On? Esterri d’Àneu (Lleida). Quan? El quart cap de setmana de juliol, del 25 al 29 de juliol. Què? Festival de teatre al carrer circ, contacontes, jocs, titelles, tallers i malabars per a tots els públics organitzat per la Cia. de Comediants La Baldufa i l’Ajuntament d’Esterri. Preu? De 2 a 5 €. Gratuït fins als 2 anys. Les entrades es compren a través del web del festival o a la taquilla durant l’Esbaiola’t. Les entrades anticipades són un 25% més barates.
 • XALARO. MOSTRA D’ESPECTACLES I TURISME FAMILIAR. www.xalaro.cat On? Platja d’Aro (Baix Empordà). La majoria d’escenaris són al passeig Marítim i a la plaça Major. Quan? 21 al 23 de juny. Què? Espectacles de música, animació de carrer, clown, mim, titelles i una gimcana per a tots els públics. Preu? Reduït o gratuït.
 • CIRC PICAT. www.circpicat.cat On? Alpicat (Lleida). Diversos espais. Quan? 28 al 30 de juny. Què? Referent del circ a nivell català i estatal. Preu? Espectacles de pagament i gratuïts.
 • FESTIVAL GUANT. festivalguant.cat On? Valls, altres municipis de la zona de Tarragona -Alcover, el Morell, la Pobla del Mafumet- i Mont-roig del Camp (Baix Camp). Quan? Novembre. Què? Festival internacional de teatre de titelles. Preu? De 5 a 14 €.
 • FESTIVAL AL CARRER VILADECANS. www.alcarrerviladecans.com On? Viladecans (Baix Llobregat). Una desena d’espais. Quan? 6 al 7 de juliol. Què? Tota una referència en el món de les arts de carrer: teatre, circ i animació, dansa, instal·lacions, espectacles itinerants i música. També compta amb una d’una jornada professional pensada per als artistes, companyies, tècnics de cultura i programadors. Preu? Gratuït.
 • FESTIVAL TEATRE SENSE TEATRE On? Rubí. Quan? 31 de maig al 2 de juny. Què? Teatre fora dels teatres convencionals, sobretot a la plaça Doctor Guardiet i a la plaça Salvador Allende. Preu? Gratuït.
 • FESTIVAL EMERGENT. www.festivalemergent.cat On? Sarrià de Ter, Quart, Cervià de Ter, Vilablareix, Fornells de la Selva i Madremanya (Girona). Quan? 27 de juny al 6 juliol. Què? Proposta multidisciplinària d’arts escèniques en viu a la plaça de les diferents poblacions que hi participen. Preu? 8 € anticipada o 12 € a la taquilla. Hi ha abonaments per 3 o 6 dies. Gratuït pels menors de 12 anys.
stats