Activitats amb nens 14/01/2022

Les Decennals 2021+1 presenten 31 propostes artístiques per al públic familiar

A Valls s’hi podran veure espectacles de teatre, circ, dansa, contacontes, teatre de titelles, música i diferents instal·lacions lúdiques

5 min
La Cia. La Baldufa porta a Valls el seu espectacle 'Bye Bye Confetti'

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls 2021+1, que tindran lloc a Valls del 28 de gener al 6 de febrer, presenten una completa programació familia que inclou fins a 31 espectacles de teatre, circ, dansa, contacontes, teatre de titelles, música, jocs i instal·lacions lúdiques, amb un total de 70 sessions, així com tallers familiars de música i dansa.

La programació es distribueix en quatre centres educatius de Valls (Escola Enxaneta, Escola Eugeni d’Ors, Escola Baltasar Segú i Institut Serra de Miramar), que aturaran les classes els 10 dies que duren les Decennals, així com en espais artístics estables com La Circoteca i en instal·lacions com la Vela de l’Escola Enxaneta, que s’ubicarà al bell mig del claustre. El conjunt d’espais programaran entre les 9 h del matí i les 19.30 h de la tarda, amb una concentració preferent en l’horari escolar. Majoritàriament es tracta de propostes de format mitjà.

6 propostes de factoria vallenca

De les 31 propostes programades, sis tenen segell vallenc. Així, es podrà veure La Carpa Invisible del Senyor Trifelli, una instal·lació amb enginyosos jocs d’equilibris cooperatius i objectes voluminosos de la Cia. Passabarret. També l’espectacle The beach, de Pallassa MOFA, que presenta les aventures a la platja de la Mofa, una senyora emperifollada que surt del seu apartament disposada a prendre el sol amb tanta intensitat que l’hauran d’acabar ajudant els assistents a l’espectacle; La (petita) Moby Dick, de la  Cia. Eudald Ferré, que explica el misteriós viatge continental d’una petita balena, i El Bruixot i els mil i un ritmes, de la Cia. Gerard Mallorquí, un taller de percussió infantil ple d’aventures, personatges màgics i sorpreses. A més, la vallenca Mireia Besora oferirà un taller de jocs, danses i cançons, ritmes i moviments, i també es podrà veure el resultat final d’un intens procés creatiu de dansa comunitària dirigit per la vallenca Elisenda Nadal: l’espectacle El barri balla: dones.

'La (petita) Moby Dick' explica el misteriós viatge continental d’una 'petita' balena.

Espectacles en miniatura per a una sola persona

El Col·lectiu La Pupila Produccions  arriba a les Decennals 2021+1 amb una proposta singular i unipersonal per acostar el món del Teatre en Miniatura  i el  Teatre Lambe-Lambe al públic familiar. Es tracta d’una proposta d’espectacles de petit format i d’arreu del món, que es realitzen dins de caixes escèniques portàtils o bé dins d’escenaris reduïts, poètics i misteriosos on s'expliquen històries en miniatura, de pocs minuts de durada, a una sola persona espectadora. De manera gairebé secreta, els espectadors, que es succeiran un darrere de l’altre, podran gaudir, observar i compartir històries, des de ben a prop, en un acte de confiança mútua.

Les nou companyies que formaran part de la mostra són  Cia Telba Carantoña Teatro  amb  Edmundo  de Portugal;  Cia de Titelles L’Invisible amb  El gran camuñas La mosca de Tarragona;  Cia Vudú Teatro  amb Mafia de València; Cia Mansa Bruja amb Mamistik  originaris d’Argentina i residents a Barcelona; Cia La Pany Teatre amb Manolo de València; Cia Ola Muchin amb Myrmekodia originaris de Polònia i residents a Barcelona; Cia Laluté Teatro amb Pipo de Madrid; Cia Marionete Livre amb Selva de Brasil i Cia Arusak amb Trans Lúcide originaris de Xile i residents a Barcelona.

Teatre, circ i dansa

La programació familiar compta també amb set propostes de teatre i circ: The postman, de la companyia Txema Magic, un espectacle d’humor gestual que barreja mim, clown i màgia; Bye bye Confetti, de la Cia. La Baldufa, un espectacle amb tres pallassos extravagants i autèntics que desprendran humor i amor a parts iguals i que és un espai on públic i actors respiren les mateixes emocions; Rocket Carnival Clownz, de la Cia. Passabarret, que després de dos anys sense actuar tornen a la pista per homenatjar els pallassos que haurien pogut canviar el rumb del rock'n'roll; Les vacances de Madame Roulotte, de la Companyia La Bleda, unes vacances en què les coses no són fàcils però sí divertides, que ens recordaran situacions que tots hem viscut; Infinit, de la companyia SEON, amb trapezi, acrobàcia, pilotes, filosofia, música i humor en un espectacle per reflexionar sobre els inicis i els finals; la proposta internacional Ready. Aim. Fire!, de l’artista nòmada nascuda a l’Índia Sara Twister, una de les contorsionistes més espectaculars, que combina l’art del tir amb l’arc acrobàtic i rutines de contorsió, i també es podrà veure l’espectacle de titelles Jon Braun, de la companyia basca Anita Maravillas Teatro, que explica una història sobre com l’amor pot vèncer l’adversitat.

'Volen volen', un joc coreogràfic càlid que es fon com un conte melòdic.
'Jon Braun' explica una història sobre com l’amor pot vèncer l’adversitat.

Pel que fa a la dansa, la programació presenta quatre creacions: la companyia internacional de hip-hop, dansa i cultura urbana nascuda a Barcelona el 2006 Brodas Bros, amb l’espectacle La Quela, un muntatge en què el nou i el vell es tornen a donar la mà a través de l’experimentació, amb llenguatges escènics com la música i el moviment més contemporani; 30 elefants per un paraigua, de La petita MaluMaluga, un espectacle sense complexos per a nens i nadons sensibles, en què el moviment, la narració i la música vinculen adults i nadons en el món de les emocions; Volen volen, dels mallorquins Cia. Mariantònia Oliver, un joc coreogràfic càlid que es fon com un conte melòdic, un esclat d’imatges poètiques amb un únic objectiu, l’estímul de l’emoció dels infants, i El barri balla: dones, l’espectacle dirigit per la vallenca Elisenda Nadal, que presenta el resultat d’una experiència d’expressió que parteix dels desitjos i emocions de les dones de Valls a través d’improvisacions, coreografies pautades, veu, cançó i música en directe.

Jocs, instal·lacions i laberints

En total es podran veure quatre propostes de jocs, instal·lacions i laberints, d’entre les quals destaquen els Jocs XXL del món, de Ludiespai, jocs populars del nostre país i d’altres, construïts amb fustes naturals i de mida gegant; El gran laberint, d’Itinerària, un laberint de gran format farcit d'enigmes que caldrà resoldre per trobar la sortida; La feria de los inventos, de Civi Civiac, un museu d’invents i un espai de fantasia per experimentar, jugar i gaudir, i Escales musicals, de GAAC, un espai de jocs musicals que esdevé un taller d’instruments de percussió amb campanes, xilòfons, bastons de pluja, caixes i molt més.

'Escales musicals' és la proposta de GAAC, un espai de jocs musicals que esdevé un taller d’instruments de percussió.

Tallers per gaudir en família

Les Decennals 2021+1 també proporcionaran experiències de tres tallers en família, de la mà de la companyia Loles Santana, que oferirà un taller de dansa que permetrà explorar diferents maneres d’interactuar amb els altres des d’una mirada sense perjudicis; Segni Mossi, procedent d’Itàlia, amb el taller To move, to mark!, un espai de plaer creatiu en què pares, mares i nens puguin reconèixer-se en una dimensió fora de l’habitual, explorant la relació entre la dansa i els grafismes, i la vallenca Mireia Besora,  que oferirà un taller de jocs, danses i cançons, ritmes i moviments per gaudir de la música i explorar els secrets que amaga.

La programació familiar tindrà un abonament a preu simbòlic, que permetrà accedir als sis espais, espectacles i instal·lacions durant totes les jornades. També es podrà adquirir una entrada per a mig dia, matí o tarda. En tots els casos serà fins a completar l’aforament permès.

Trobareu tota la informació aquí.

stats