Què hi ha per menjar?
Activitats amb nens 12/05/2023

5 plats per cuinar amb els infants

La canalla pot gaudir a la cuina amb propostes senzilles i divertides

4 min
Dos infants a la cuina

BarcelonaLa cuina és una de les activitats més divertides per fer amb la canalla, a més de permetre grans descobertes alimentàries. A partir dels 2 anys és un bon moment per iniciar les criatures en el món de la cuina amb el muntatge de plats sense cocció, especialment de fruita i verdura, i també amb senzilles receptes de pa i galetes. A partir dels sis anys ja es poden fer receptes més interessants i incloure-hi arrebossats i altres tècniques més sofisticades de rebosteria, com el pa de pessic. Ara bé, tot va més enllà del joc. Segons posa de manifest el Basque Culinary Center a l’article La importància d’involucrar els nens i les nenes en la preparació dels menjars, dels autors Edurne Maiz, Elena Urdaneta i Xavier Allirot, la cuina amb infants permet combatre el rebuig als aliments (especialment fruita i verdura), fet que s’associa a una dieta menys saludable.

Segons aquest informe, la cuina amb infants ajuda a prevenir la neofòbia alimentària (por a tastar aliments nous), considerada antropològicament una estratègia adaptativa molt eficient que evita menjar aliments desconeguts potencialment tòxics. Tanmateix, els humans presenten diverses estratègies per sobreposar-s’hi, com observar i imitar la dieta dels altres. Un dels camins per resoldre aquest comportament natural és exposar les criatures a programes nutricionals on tinguin importància les activitats sensorials, com activitats en els horts i de preparació d’aliments. Segons exposen els estudis disponibles en aquest àmbit, aquesta mena d’activitats ajuda a prevenir l’obesitat i a instaurar hàbits saludables. Per exemple, una única sessió de cuina pot augmentar les ganes de menjar verdura en el següent àpat. També s’ha demostrat que involucrar els menors en la compra d’ingredients per a àpats innovadors amb verdura té un efecte beneficiós, i les criatures augmenten la seva disponibilitat a triar espontàniament i tastar aliments desconeguts. Alhora, permetre a la canalla jugar amb el menjar i “ fa possible el contacte sensorial amb l’aliment”, cosa que pot afavorir la seva disponibilitat a tastar-los.

Us donem algunes idees de receptes per preparar conjuntament.

1.
Pa casolà amb forma d'animal
Un infant afegeix una mesura de iogurt a la massa

La recepta d’entrada a la cuina sol ser el pa casolà, ja que els seus ingredients són senzills de manipular i permeten un joc d’amassar molt divertit per a la canalla. Per fer uns quants panets calen 500 grams de farina, 325 d’aigua tèbia, 15 grams de llevat fresc, una cullerada de sucre i una de sal i 45 mil·lilitres d’oli d’oliva. Només cal dissoldre el llevat i el sucre en l’aigua i afegir-hi la farina i l’oli. La canalla pot remenar-ho bé i després cal deixar-ho reposar 20 minuts cobert amb un drap, i veure com creix lleugerament. Després, cal tornar a treballar la massa amb les mans uns quants minuts i donar-li formes, per exemple d’ós (posant unes boletes de massa a les orelles enganxades amb aigua). Aquest pa s’acaba posant-lo al forn 45 minuts a 200 graus i ja estarà fet.

2.
Minipizzes de verdures



Pizzes de verdures

Les pizzes agraden a tothom i són un plat molt fàcil de preparar. En aquest cas, per promoure que es mengi verdura, només s’ha de tallar carbassó o albergínia a rodanxes per fer-la servir de base (en comptes de la farina) i posar-hi a sobre tomàquet natural ratllat o fregit. Al damunt s’hi pot posar formatge ratllat i tires de cansalada i després de coure’s al forn, afegir-hi orenga. Es tracta d’una recepta molt fàcil i que, a més, dona com a resultat un mos que encaixa perfectament a les boques petites de la canalla.

3.
Hamburgueses de verdura
Hamburguesa de verdura

Per intentar que la verdura també sigui present en els plats carnívors, aquesta és una recepta perfecta. Per a vuit hamburgueses o 16 mandonguilles de vedella, s’han de barrejar 400 grams de carn picada amb tres pastanagues, una ceba i un pebrot vermell o dos de verds, tot rentat i tallat prèviament, i dos grans d’all. Un adult ho ha de passar per la picadora i l’infant pot afegir-hi després dos ous, comí i orenga al gust, i 50 grams de pa ratllat, a més de sal al gust. La cocció es pot fer al forn o a la planxa.

4.
Piruletes de plàtan gelat
Gelat de plàtan

El plàtan és una de les fruites més ben reconegudes per la canalla, i si bé el joc amb aquests no representa cap descoberta, és molt divertit i fàcil utilitzar-ne per preparar gelats estiuencs. Només cal clavar mitjos plàtans en pals de fusta comercialitzats en supermercats i sucar-los en iogurt natural o de gustos, segons sigui costum a la llar. Després, és el moment de posar decoracions per sobre d’aquesta barreja: fideus de xocolata, fruita seca o gotes de xocolata. Només cal refredar de seguida el resultat al congelador durant dues hores protegits en envasos de iogurt i els gelats de fruita ja estaran llestos per menjar. També es pot provar amb altres fruites que tenen bones congelacions, com els gerds, el mango i les maduixes.

5.
Galetes de mantega
Dos infants fent galetes de mantega

Les galetes de mantega són un dels berenars més desitjats de la canalla i, tot i no ser l’àpat saludable que cal inculcar-los, es tracta d’una recepta molt atractiva per animar-los a cuinar i que té com a avantatge que se li poden donar nombroses formes i colors. Per a una vintena de galetes, la recepta estrella consisteix a batre 125 grams de mantega a temperatura ambient amb la mateixa proporció de sucre, un ou i 250 grams de farina. Aquesta tasca la pot fer l’infant, ja que només cal remenar. Després, cal deixar-ho reposar a la nevera mitja hora, estendre la massa amb el rodet i congelar-la deu minuts i, en acabat, donar-hi forma amb els motlles més divertits. Aquí, amb les mans ben netes, els més petits poden deixar volar la imaginació. Després de coure-la uns 10 minuts al forn preescalfat, se li pot afegir la guarnició més divertida o cobrir de glaça reial de colors.

stats