Què farem avui?

Roald Dahl, el FLIC o Leonardo da Vinci: les propostes culturals per fer en família

El periodista Toni de la Torre ens proposa cinc plans per a les pròximes setmanes

Torna el FLIC Escola
4 min

BarcelonaEl crític Toni de la Torre ens proposa cinc plans culturals per fer les pròximes setmanes. Un videojoc per jugar tota la família, una marató de lectura per reivindicar Roald Dahl o una activitat inspirada en Leonardo da Vinci, entre les propostes d'aquesta setmana.

1.
Kirby’s Return to Dream Land Deluxe

Un videojoc de plataformes clàssic per gaudir tota la família

KirbyArt

No passa gaire sovint que trobem un videojoc per jugar tots plegats. Hi ha molts títols per a quatre jugadors, però pocs que siguin assequibles per a la petita de casa i alhora engresquin el fill gran. Aquests dies estan tots dos entusiasmats amb Kirby’s Return to Dream Land Deluxe. I nosaltres ens hem unit a ells en l’aventura, esclar, gràcies al mode cooperatiu per a quatre jugadors, que funciona realment bé i que és per si sol un motiu per aplaudir aquesta novetat de Nintendo Switch, que és una versió millorada d’un joc que ja havia sortit anys enrere. El personatge és encara més antic, i segur que molts pares i mares el coneixeu perfectament: en Kirby és un personatge que absorbeix i copia les habilitats dels seus enemics. En aquest cas, en un videojoc amb una dinàmica de plataformes a l’estil Mario que a més d’un li provocarà un atac de nostàlgia (ho confesso: aquest vaig ser jo). Com que no té mode online, les partides multijugador s’han de fer obligatòriament amb la família o amics, cosa que és un altre encert, perquè recupera allò de trobar-se tots junts per jugar i passar-ho bé. Acompanyeu aquest nou Kirby amb uns bols de crispetes i tindreu una tarda molt divertida i aventurera.

2.
Festival FLIC

Un festival per a criatures dedicat al foment i el gust literari


Una imatge del FLIC de l'any passat

Hi ha tantes activitats que ens criden l’atenció de l’edició del FLIC d’enguany que encara no hem acabat de decidir a quines anirem, i se celebra aquest mateix cap de setmana! L’únic que sabem segur és que no ens perdrem el taller de cocreació artística amb Carme Solé Vendrell. És una activitat que parteix de l’obra La croada dels nens de Bertolt Brecht i que Carme Solé Vendrell va il·lustrar en l’edició en català. El llibre és un poema narratiu que explica la història d’uns nens refugiats durant la Segona Guerra Mundial, i per tant el taller implica entrar en contacte amb la realitat de moltes criatures que actualment es troben en aquesta situació. Al taller es partirà del poema perquè les criatures s’inspirin amb l’ajuda de la il·lustradora i facin les seves pròpies creacions on el negre, el blanc i el vermell seran els colors protagonistes. És un taller dirigit a infants a partir de 8 anys i que es fa el dissabte 11 a les 12 h i el diumenge 12 a les 16 h al Museu del Disseny de Barcelona.

3.
Les cúpules de Leonardo

Una activitat de construcció basada en els estudis de Da Vinci


Les cúpules de Leonardo

Aquest diumenge al Museu de Matemàtiques de Catalunya estan de festa, ja que commemoren el dia del número pi. És un dia perfecte per descobrir aquest espai, que treballa per divulgar una imatge positiva i social de les sovint temudes matemàtiques. Una de les activitats que té més èxit la fan justament els diumenges i consisteix en construir unes cúpules de fusta enormes basant-se en els estudis de Leonardo da Vinci. Va ser l’escultor Rinus Roelofs qui va descobrir uns dibuixos de l’artista del Renaixement que inspiren el disseny de les cúpules que han fet al museu i que es basen en bastons de fusta que es poden unir entre ells i sostenir mútuament amb el seu propi pes si seguim un patró de construcció concret. S’ha d’anar amb compte perquè, com que els bastons se sostenen entre si, al fallar-ne un cau tota l’estructura. És una activitat molt engrescadora i col·laborativa, ja que es necessiten tots els participants per aixecar la cúpula. En el procés s’aprenen conceptes relacionats amb la geometria, l’arquitectura i les matemàtiques, a més d’una mica d’història i dades de l’apassionant vida de Leonardo da Vinci. Unes explicacions que, com l’activitat, estan dirigides a criatures a partir de 8 anys.

4.
Per què el cel no és sempre blau?

Una visita en família per les fotografies de National Geographic


Una de les imatges de l'exposició

El cel és blau, oi? Proveu-ho de preguntar-ho als nens. Veureu que ells, que són grans observadors, de seguida us diran que no sempre és així. Que pot tenir diferents colors. I aleshores, com és que això no és així? A través d’aquesta pregunta, amb la qual hem cridat l’atenció de la seva curiositat, al CosmoCaixa s’inicia una visita familiar per l’exposició Colors del món, on podreu veure els treballs dels fotògrafs de National Geographic dedicats a capturar la diversitat de colors del món que ens envolta. Evidentment, són imatges bellíssimes. Però el que les fa realment interessants són les explicacions que es fan a la visita familiar, on es dona una perspectiva científica al fenomen del color que us deixarà fascinats. Descobrirem per què es produeix aquest fenomen i la importància que té en el món animal i també per a les societats humanes. Cada color apareix com un secret que ens està explicant alguna cosa. Els desxifren els caps de setmana a les 16 h al CosmoCaixa.

5.
Marató de lectura de Roald Dahl

Sessió de lectura en veu alta dels contes infantils de l’autor


Roald Dahl

La literatura de Roald Dahl ha estat objecte últimament de polèmica a causa de l’anunci de l’editorial Puffin, segell infantil de Penguin, que volia fer una edició revisada de la seva obra, mirant d’adaptar-la per tal de no ferir les sensibilitats dels temps actuals. A hores d’ara, i després de la reacció adversa a aquest anunci, l’editorial ha anunciat que continuarà publicant la versió original dels textos, que estarà disponible a les llibreries al costat de la versió esmenada. Però això no ha apagat la indignació de molts lectors i de part del món de la cultura. Una reacció en positiu ha estat la del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, que ha decidit reivindicar l’autor proposant una marató de lectura de les obres de l’autor el 24 de març. Ja s’hi han adherit diferents llibreries, biblioteques i entitats. Són maratons de lectures dirigides al públic familiar, on tothom hi pot participar i llegir en veu alta. Us hi podeu apuntar si a casa els petits ja han començat a llegir, o simplement, si voleu que us expliquin una història ben divertida, que era l’especialitat de l’autor.

stats