Oci a casa 02/12/2021

Sis dècades de 'Cavall Fort'

La revista infantil porta 60 anys entretenint i educant la canalla

3 min
La revista 'Cavall Fort' celenra 60 anys amb el seu número de Nadal.

Si la revista Cavall Fort té una virtut és haver-se endinsat en milers de cases catalanes: fa justament 60 anys que va néixer com un petit tresor escrit en català i pensat per a la quitxalla, enmig de la dictadura franquista. Des dels volts de Nadal del 1961 moltes generacions de criatures han pogut gaudir de les seves pàgines, carregades d’històries i jocs en formats diversos, tires còmiques, historietes, concursos… Aquest mes celebren l’aniversari, i és un bon moment per revisar què s’ha mantingut intacte dels inicis i què ha variat al llarg d’aquests anys. Ens ho explica la Mercè Canela, que és l’actual directora de Cavall Fort: “El primer objectiu de la revista era fer arribar la llengua escrita als nens i nenes, que a causa de la dictadura no tenien manera d’accedir-hi. Però també s’hi afegia la voluntat de fer una revista de molta qualitat, exigent amb el contingut, amb la imatge. Que fos, a més, actual, pensada per als lectors que tindria; que fos interessant i divertida. Una de les decisions que es va prendre, i que han marcat molt la revista, va ser dedicar la meitat de les pàgines al còmic”, explica. 

Tots aquests objectius encara són vius en les pàgines que periòdicament reben més de 10.500 subscriptors a la bústia de casa: “L’estructura que li van donar els seus creadors ha permès que anés evolucionant sense perdre la personalitat. Sempre s’ha mirat de ser al màxim d’exigents en la qualitat del contingut i de la presentació gràfica. Per les pàgines de Cavall Fort hi han passat centenars de col·laboradors: escriptors, il·lustradors, especialistes en camps diversos... La revista s’ha sabut renovar sense trencar amb els col·laboradors que ja tenia. El còmic continua sent un dels protagonistes de les seves pàgines. Gràficament, la imatge ha anat agafant més pes, però no renunciem al text. Volem continuar estimulant la curiositat dels nostres lectors i els volem fer passar una bona estona”, conclou Canela.

Lluny de la jubilació

Quan una persona celebra 60 anys, s’endinsa en la recta final de la seva vida laboral i agafa l'última embranzida cap a la jubilació… Per sort, no és una etapa vital que identifiqui el que està vivint Cavall Fort: “El nostre estat d’ànim és molt lluny de la jubilació. Ben al contrari: fer 60 anys ens ha estimulat per plantejar-nos una renovació més, que es podrà veure a partir del primer número de gener. Durant tots aquests anys, la revista ha anat evolucionant i, de tant en tant, s'han de fer renovacions més globals: amb canvis de disseny, seccions noves, ampliació de pàgines... En aquesta ocasió mantindrem el mateix nombre de pàgines que tenim des del 2009 (36), però hi haurà moltes novetats i unes quantes sorpreses que esperem que agradin als nostres lectors. I creiem que, juntament amb la renovació, haurem sabut mantenir, una vegada més, la personalitat essencial i original de la revista”. A més a més, per celebrar l’efemèride s’ha creat un logo de l’aniversari, tot recuperant una imatge del dibuixant Cesc. Hi ha il·lustradors que sempre vincularem a Cavall Fort, i realment la llista és molt llarga. “Madorell, Picanyol, Viladoms, Fina Rifà, Maria Rius... i un etcètera llarguíssim que ompliria unes quantes entrevistes com aquesta”, explica la Mercè.

Una il·lustració que recrea la redacció de la revista.

Per celebrar-ho, el número d’aquest mes de desembre de la revista serà especial, i el protagonitzarà el joc: “Les pàgines centrals del número de desembre sempre contenen un dossier monogràfic. En aquesta ocasió obrim les portes de l’edifici de Cavall Fort. Un edifici imaginari i una mica esbojarrat en què, tot jugant, podran veure com fem la revista. És un edifici en obres, perquè, com he dit més amunt, estem preparant una gran renovació”. La celebració encara s’allargarà durant el 2022, perquè des de l'equip de la revista ja estan preparant una web nova, que si tot va bé veurà la llum a partir de la primavera.

Algú encara no la coneix?

Si algú encara no la coneix, ha de saber que Cavall Fort és una revista en català per a lectors a partir de nou anys, feta amb el cor i amb el cap, amb emoció i amb exigència. "És molt variada, tant pel contingut com per la presentació gràfica, amb textos i il·lustracions de màxima qualitat. És divertida, entretinguda, desvetlla la curiositat, estimula la creativitat, ajuda a descobrir el món que ens envolta... És una revista d’avui per als infants d’avui”, conclou Canela.

stats