Oci a casa 09/03/2022

Un segle imprimint cultura

L'editorial Salvatella fa 100 anys

3 min
Joan Salvatella, a la seu de l'editorial

Aquest any, l’editorial Salvatella fa 100 anys. 100! I una xifra així no se celebra cada dia. Fundada l’any 1922 a Barcelona, es va convertir en un model educatiu de l’època i de l’anomenada escola tradicional. “El meu avi, Miguel Salvatella, va crear l’editorial amb 22 anys –explica l’actual editor, Joan Salvatella–. De seguida es va adonar que faltaven materials educatius i s’hi va llançar de ple. Va promoure publicacions escolars que introduïen exercicis basats en un mètode d’ensenyament actiu. Tot això seguint les normatives del govern de l’època”. A partir de l’any 1977 l’editorial va fer un tomb i es va centrar en l’educació infantil i els llibres de manualitats. “Es van crear les primeres fitxes escolars –recorda Salvatella–. La idea era fugir del llibre de text en estat pur i donar eines als mestres i educadors perquè poguessin treballar a les aules”. 

Actualment, l’editorial segueix fidel als seus principis i continua oferint material educatiu per a les escoles. “Creiem que l’educació va unida a dos puntals concrets: els mestres i els pares. Per una banda, publiquem obra orientada als educadors –en què oferim als mestres tot el que necessiten per a l’aprenentatge a l’aula– i d’altra banda també publiquem llibre infantil i juvenil per ajudar els pares en l’educació dels fills”. Així doncs, l’editorial té com a objectiu fer llibres didàctics, divertits, amb històries interessants i que deixin un pòsit al lector. “Jo sempre em faig una pregunta que em sembla molt important: Jo aquest llibre el regalaria al meu fill? L'hi faria llegir? Si la resposta és sí, doncs endavant. El que busquem són llibres amb valors, que facin pensar, que ajudin els nanos a formar-se”. 

Per aconseguir aquest objectiu tenen un seguit de col·leccions: d’infantil, de primària, d’educació emocional, de creació en paper, de llibre infantil i juvenil o de llibre adult, que aborden diverses temàtiques. “Tenim llibres que tracten sobre les emocions, sobre ecologia, sobre feminisme... Temàtiques ben diverses i orientades a diferents edats. Una de les col·leccions que millor ens ha funcionat és Emocions, que ajuda els nanos a reconèixer i expressar els seus sentiments. Són 12 títols i en cada llibre es parla d’una emoció concreta: la mort, la ràbia, l’alegria, la tristesa... Aquesta col·lecció ha estat traduïda al castellà, l’euskera, l’anglès, el francès i el xinès”. 

Relacions de llarga durada

L’editorial, per tal de tirar endavant els seus projectes, compta amb la col·laboració d’autors i il·lustradors que els han anat acompanyant al llarg de tots aquests anys. “Ens agrada treballar amb autors locals. El 80% dels nostres autors o il·lustradors són d’aquí. D’altra banda, fem tota la producció del llibre aquí, des de l’inici fins al final. En aquest sentit, som km 0”, explica l'editor.

Un dels llibres que han publicat darrerament és N’has fet de tots els colors, Lia!, de Lara Sànchez i Guirado. “És un llibre molt especial per a l’autora i també per a nosaltres. Es basa en una experiència personal de l’autora i ens parla de la sinestèsia: la barreja de paraules, lletres i números que es relacionen amb sensacions com els colors. És un llibre infantil, però també una història gràfica que pot anar orientada a un públic més general”. 

'N'has fet de tots colors, Lia!' és una de les últimes publicacions de Salvatella.

Un altre dels llibres aposta és El Dragonet i les netes de Sant Jordi, que arriba a les llibreries el 21 de març, amb autoria d’Eva Ayné i Lara Sànchez. “Aquest llibre és molt més que un conte, ja que també és quadern d’activitats; es poden fer treballs, hi ha una proposta plàstica, i fins i tot una recepta! Es tracta d’un llibre que es pot llegir i treballar en família i passar moments molt agradables”, explica Joan Salvatella.

L’editorial Salvatella, doncs, fa 100 anys en plena forma i amb la satisfacció d’haver sobreviscut a una guerra, canvis de govern, dictadura, crisis econòmiques, i, malgrat tot, continua al peu del canó oferint bons llibres cada dia. “Saber que continuem aquí, al mercat, que som una editorial independent, que toquem tots els pals, que les escoles o els pares o els llibreters compten amb nosaltres, és una gran alegria. Ara cal pensar en el futur, en deixar les coses arreglades per als fills o per a qui vingui. I, sobretot, continuar tenint la sensació que venir a treballar aquí cada dia és un plaer. El plaer d’editar. D’editar bons llibres!”. Per molts anys, Salvatella!

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir 'N’has fet de tots els colors, Lia!' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats