Oci a casa 01/12/2021

Una mirada molt particular

Ens endinsem en la visió de la infància que té l'escriptor Claude Ponti

4 min
Els llibres de Claude Ponti estan plens de milers de detalls.

Un monstre temible que s’assembla a un coronavirus, en Blai, la Iseia, un seguici de pollets, elefants, focossos, formarietes, cuagatots i varibols emprenen un viatge a bord del Llampec II per salvar els éssers vius que habiten l’Univers. Aquest és el punt de partida argumental de l’àlbum il·lustrat En Blai, la Iseia i el Mataplanetes*, escrit per Claude Ponti i editat per Club Editor. Tota una joia.

“Els àlbums de Ponti són símbols de la meva infantesa –explica l’editora Aina Bonet–. Qui no el coneix de nom en recorda els dibuixos: és impossible oblidar-ne el traç, tan característic com el de Maurice Sendak o Tomi Ungerer. Em fascina perquè els seus àlbums no defugen les coses que fan por: estan plens de monstres, de bèsties imaginàries i màscares. És un món ingenu, però que assumeix i cultiva la part d’ombra dels seus petits lectors”. 

Es tracta d’un llibre-objecte de gran format que la canalla poden gaudir, tocar, ensumar, mentre que els grans s'emocionen amb les seves il·lustracions plenes de comicitat i de petits detalls. “Una criatura petita que mira un llibre, per a mi, és una criatura de quatre potes a terra amb el llibre obert al davant", diu Claude Ponti. I afegeix: "Jo vull que la imatge sigui més gran que el seu camp de visió: que la criatura pugui passejar-hi a dins, que passegi per un món sencer”. Tota una declaració d'intencions i una mirada vers la infància que defineix l'obra d'aquest autor.

El món, passat pel sedàs de Ponti

El llibre aborda el tema del canvi climàtic i la incertesa que genera en les nostres criatures. Ens planteja les maneres de fer-hi front i ho fa des de la veu dels nens, amb un to d’humor, imaginació, i sobretot… una bona dosi d’invenció en les paraules! “Em diuen: 'Vostè s’inventa paraules, és complicat, parla de coses difícils'". Jo contesto: "Una criatura ha hagut d’escoltar molt abans de poder parlar, i el que sent li resulta completament arbitrari. Quan li ensenyes una poma i li dius «Això és una poma», hi està d’acord; si li dius que es diu plutx, demanarà una plutx. I aquí estem en completa contradicció amb els adults, que han après la gramàtica, l’ortografia, l’etimologia... i per a ells una poma només pot dir-se poma”, reflexiona Claude Ponti.

Claude Ponti, autor i il·lustrador francès.

Un dels personatges clau de l’àlbum és el monstre Mataplanetes, un monstre poc comú, d’aspecte singular i simpàtic, que sedueix milions de petits lectors de tot el món. “Dels monstres que faig, n’hi ha que són malvats integrals. Físicament, mentalment. I n’hi ha que són falsa bona gent: semblen simpàtics, fan la pilota... Aquests són els més perillosos perquè no els veus a venir. En realitat, el monstre és una mena de closca buida que poso allà al mig com un obstacle. El que vull dir als nens és que un obstacle es pot superar”, alerta l'autor francès.

Més enllà del monstre i de la missió dels nens per salvar el planeta, el llibre ens aboca a un missatge suggeridor, profund, simbòlic. “Jo no carrego les tintes amb les coses que no són alegres, simplement les faig visibles, o una mica visibles. No pots fer un llibre per a nens on disfressis la realitat pintant-la de color blau o rosa. Un exemple molt simple: si en el llibre l’heroïna ensopega amb un problema greu, pot esquivar-lo, pot salvar-lo, pot vèncer-lo... i el nen ho viurà amb ella. I en la vida de debò tindrà aquesta experiència. Confrontat a la mateixa mena de dificultat, no anirà tan perdut”, reflexiona Ponti.

Claude Ponti ha sabut crear un univers ric i molt personal.

Per a la seva editora, Aina Bonet, editar un llibre de Claude Ponti és tot un repte i un privilegi. “Crec que avui més que mai val la pena dedicar temps, diners i idees a la literatura per a les criatures. Ens movem en un món obsedit per l’ensenyament del políticament correcte, de les solucions evidents i dels valors receptats en blanc i negre, quan l’ètica justament es constitueix a partir de les zones grises i els dubtes. La bona literatura n’és el reialme: ens calen molt més Pontis, Sendaks, Tomi Ungerers, Nadjas i Miyazakis, i s’han de buscar i de publicar!”

Un monstre que s’assembla a un coronavirus, en Blai, la Iseia, un seguici de pollets, elefants, focossos, una missió per assolir i pàgines i més pàgines per poder tocar, observar, passejar, pensar… sobretot per pensar. Aquest és el singular món de Claude Ponti que ara podrem llegir gràcies a la publicació de Club Editor i que agradarà tant a grans com a petits. Embarqueu-vos a bord del Llampec II i voleu cap a un món ple d’imaginació. Que tingueu un bon viatge!

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir 'En Blai, la Iseia i el Mataplanetes' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats