Oci a casa 25/02/2022

L'ecoedició, una nova realitat

Cada cop més editorials inclouen una línia de llibres que aborden l’ecologisme amb l’objectiu de sensibilitzar petits i joves

3 min
La cura pel medi ambient ha arribat també a l'edició de llibres

Desastres naturals, desforestació de boscos, tsunamis, augment de la temperatura global... Cada cop, els nens i joves estan més avesats a un seguit de notícies relacionades amb l’ecologia i amb la crida urgent per preservar el nostre planeta. Aquest fet preocupant ha portat cada cop més editorials a incloure una línia de llibres que aborden l’ecologisme amb l’objectiu de sensibilitzar petits i joves.

Pol·len Edicions és una editorial i alhora una cooperativa independent formada per tres socis, l’Aida, el Jordi i la Mar. Des de fa anys publiquen llibres de diferents gèneres amb una línia d’actuació molt clara: l’ecoedició. “L'ecoedició és incorporar la cura del medi ambient en l'edició de llibres –ens diu l’editor Jordi Panyella–. I això ho fem amb una metodologia que consisteix en calcular, minimitzar, comunicar i compensar l'impacte ambiental del llibre en paper. El llibre ecològic no existeix; tot llibre té un impacte ambiental negatiu. Calculant-ne l'impacte ambiental, sabem on podem prendre mesures per reduir-lo”. 

Els editors han fet una anàlisi del cicle de vida d’un llibre en paper i han detectat on es genera més impacte: un 49% en el paper i un 16,4% en la distribució del llibre. “Per aquest motiu nosaltres actuem seguint tres criteris: producció local, fent ús al nostre país del segell Llibre Local; paper 100% reciclat i/o certificat FSC, que garanteix l'origen sostenible de la matèria primera que necessitem per fer el paper, i, finalment, càlcul de la petjada de carboni amb una calculadora catalana –la bookDAPer.cat–, que no només ens dona una xifra final, sinó que ens permet saber on generem més impacte i on podem prendre mesures de minimització”.

Pol·len compta amb una col·lecció de contes que aborden qüestions relacionades amb la biodiversitat.

L’editorial, que com veiem aposta fort per l’ecologisme en totes les fases del llibre, publica tant llibres per a adults com per a joves i de diferents gèneres i temàtiques. “Una de les nostres col·leccions estimades és Criatures, que es basa en àlbums il·lustrats, molts d’ells basats en l’ecologisme –explica l’editora Mar Carrera–. Un llibre que ens agrada especialment és L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat, que ens mostra la relació entre la Daniela, una nena, i un visitant extraterrestre que té forma de bacteri. La nena li mostra tota la biodiversitat del planeta però també li fa veure que algunes espècies estan desapareixent per culpa de l’acció humana”. Un altre llibre que ha tingut un gran ressò és El gripau amb ales, la història d’un gripau vegetarià a qui els insectes amics li acaben construint unes grans ales. “Es tracta d’un homenatge a les rareses, al fet de ser diferent –diu la Mar–. Un gripau que no vol menjar insectes... Per què no?” 

Novetat per Sant Jordi

Per Sant Jordi publicaran el llibre Hola vida, que és una de les seves grans apostes editorials. “El llibre està escrit per una adolescent, Clara Montaner, i ens agrada molt perquè posa exemples de riquesa i de biodiversitat i ens diu què podem fer de manera pràctica. Es tracta d’un llibre que ens convida a fer activisme. Ens planteja els problemes però també ens ofereix solucions. Solucions per protegir els nostres rius, mars, per no contaminar tant...”

Quan li preguntem a Mar Carrera quin ressò tenen els seus llibres, no dubta en la resposta: “Els llibreters, bibliotecaris i lectors ens en demanen més. Cada dia més. Ens diuen que som garantia de contingut i de continent. Els agrada que treballem amb autores locals i que apliquem el concepte d’ecoedició en totes les fases del llibre”. Nosaltres també ens preguntem si l’ecoedició s’acabarà convertint en un model a seguir. Tal com fa Pol·len Edicions, que a més de proposar-nos bones històries té una especial cura pel que fa a la sostenibilitat i la protecció del medi ambient. Llibres bons, divertits i, sobretot, sostenibles. Endavant!

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir 'L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

Fes clic aquí per adquirir 'El gripau amb ales' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats