La Setmana ha previst dos dies especialment dedicats als llibres juvenils amb presentacions de temàtiques que atrauen els joves lectors, com literatura japonesa, xarxes, tecnologia, còmic, feminisme o els nous llibres de tiktokers catalans. També s’hi faran tallers de còmic manga i literatura eròtica. Per aquest espai passaran autors com Ana Polo, Marta Bellvehí o l’escriptora mallorquina Joana Marcús, tot un fenomen popular que signarà llibres als seus seguidors. Joan Carles Girbés insisteix en l’aposta per captar públic jove: "Farem dues tardes dedicades als joves on tot el que passarà a l’escenari estarà pensat per a ells, però tenim una programació transversal que també pot engrescar el públic jove la resta de dies. El que volem és que se sentin interpel·lats, que sàpiguen que allà hi passaran coses interessants, entretingudes o que els faran pensar".
Famílies, sigueu benvingudes a La Setmana!
La Setmana del Llibre en Català cita les famílies lectores al Moll de la Fusta de Barcelona del 9 al 18 de setembre
BarcelonaLa Setmana està d’aniversari. Aquest 2022 celebra 40 anys convertida en l’esdeveniment al voltant del llibre més important del país, i ho celebra reunint més expositors i novetats editorials que mai, i amb una programació que oferirà més de 300 activitats per a tots els públics. Una edició que vol consolidar la cita com el Festival del Llibre en català.
El Moll de la Fusta de Barcelona tornarà a ser l’escenari d’aquesta festa del llibre que se celebrarà entre el 9 i el 18 de setembre, aquest any amb la gran novetat d’oferir activitats matí i tarda, fins i tot entre setmana, i, com sempre, amb accés gratuït. A més, coincidint amb la celebració del 40è aniversari, potenciarà la seva oferta d’oci amb una completa oferta lúdica i una extensa programació que ocuparà els tres escenaris per a joves i adults i el nou espai pensat per a les famílies.
El president de La Setmana, Joan Carles Girbés, explica que fer protagonistes les famílies era "una assignatura pendent". "Hem volgut treballar bé el que significa que vinguin les famílies", i per això han adaptat els espais a les seves necessitats. "Volem que s’ho passin bé i per això hem fet una programació específica molt pensada. Tenim molt present el públic infantil, no només per allò que es diu sempre que són els lectors del futur, sinó perquè volem construir una tradició d’anar a La Setmana i per aconseguir-ho has de tenir-ne un record bo". Girbés destaca que La Setmana és un espai "de promoció de la lectura, de creació de lectors, d’atracció i consolidació de nous lectors, i això comença a qualsevol edat. Hi ha oferta editorial per a tots els públics i això ha de tenir una translació en l’activitat que es genera a La Setmana".
Així, per a les famílies s’ha dissenyat aquest espai propi, amb una zona de contacontes, presentacions i tallers, i s’ha ideat un passaport de recomanacions, una mena de recull que farà protagonistes els nens i nenes i que els permetrà descobrir les propostes editorials a les diferents casetes i convertir-se en prescriptors. En aquest espai, que està pensat per a infants fins als 12 anys i que té el mar com a fil conductor, també es faran presentacions de novetats, amb la presència d’autores i autors com David Bueno, Rocío Bonilla, Òscar Sardà, Martí Gironell o Dàmaris Gelabert. Com explica Cristina Domènech, directora de La Setmana, "l’activitat per al públic familiar es concentra molt en els dos caps de setmana, però és important remarcar que cada dia hi haurà activitats per a les famílies". Domènech destaca que l’aposta que fan aquest any per les famílies ha de ser "el punt de partida per convertir-nos en un festival familiar amb entitat pròpia. Les famílies s’han de poder sentir acollides amb tot, no només amb la lectura".
- Més de 150 novetats editorials de tardor
- 84 casetes i 259 expositors
- 3 escenaris per a joves i adults
- 1 espai familiar amb escenari, racó de lectura i tallers
- 2 espais de lectura i descans
- 1 bar i 2 food-trucks
Un mar de solidaritat
En la programació familiar destaca la presentació de la nova col·lecció de contes que l’editorial La Galera publica conjuntament amb Open Arms. Es tracta de Contes a la deriva, relats inspirats en casos reals de refugiats auxiliats per l’ONG, i que han portat al paper Lolita Bosch i Míriam Hatibi amb il·lustracions de Chantal Vizcaino. Durant tots els dies de La Setmana, el vaixell Astral d’Open Arms estarà amarrat al Moll i, com explica la directora de La Setmana, Cristina Domènech, "tothom qui ho vulgui el podrà visitar. A més, els dos caps de setmana allà es faran lectures dels contes amb les mateixes autores (amb inscripció prèvia al web www.lasetmana.cat)".
El matí de les escoles
Durant els dies d’entre setmana s’han organitzat matins temàtics, com el de la gent gran, el de les biblioteques o el de les escoles. Prop de 600 alumnes, principalment d’ESO i batxillerat i provinents de centres de tot Cataunya, participaran d’una experiència pilot que fa les escoles protagonistes. El president de La Setmana, Joan Carles Girbés, es mostra molt satisfet de la resposta de les escoles, ja que ràpidament han omplert les places previstes i tenen escoles en llista d’espera. "Això ens obliga a fer-ho molt bé per garantir que la iniciativa tingui continuïtat en pròximes edicions"; conclou.