Oci a casa 19/10/2021

Enganxant els més joves a la novel·la negra

Una nova col·lecció busca posar en valor les novel·les de misteri juvenils

5 min
La nova col·lecció vol oferir llibres de misteri de qualitat als joves.

“La novel·la Cartes a Shakespeare comença quan la Margo, la jove protagonista, rep la notícia de la mort de la seva mare en un accident de cotxe. Tot el que ella coneixia, però, fa un gir quan un misteriós noi d’ulls blaus, en Noah, li confessa que ni la mort de la seva mare ni la del seu pare (que va ser anys abans) van ser accidents. A partir d’aquí, la Margo i en Noah comencen un viatge a través de diferents ciutats del Regne Unit seguint unes pistes relacionades amb grans figures de la literatura anglesa per trobar tota la veritat sobre la situació”. L'argument l'explica l'autora del llibre, Èlia Espinosa. Té 21 anys, és de Granollers, i està estudiant periodisme a la UAB, tot i que la seva vocació és poder treballar al sector editorial. Hi té un peu a dins, perquè enguany ha debutat publicant aquesta novel·la negra. 

Ho ha fet a la col·lecció Delictes Juvenils, un projecte nascut enmig de la pandèmia: “Neix quan veig la polarització que hi ha a la literatura juvenil entre el fantàstic i el romàntic i em pregunto com és que gairebé no té visibilitat un gènere que enganxa tant com el de misteri i aventures. I a partir de l’experiència de Llibres del Delicte fent novel·la negra per a adults comencem a treballar en un projecte per a joves”, explica Marc Moreno, editor i creador d’aquesta col·lecció de novel·les juvenils de misteri, iniciada des de l’editorial Llibres del Delicte.

Referents i referències

La col·lecció Delictes Juvenils neix amb uns referents molt clars. “Són els de molts de la meva generació, amb els quals vam iniciar-nos a la lectura: Els Hollister, Els Cinc o fins i tot els llibres de Tria la teva aventura, perquè aquest tipus de literatura de misteri, amb suspens, aventura i alguna petita investigació generen interès per llegir, enganxen i són accessibles com a porta d’entrada als hàbits lectors i al gust per la lectura”, afirma Moreno.

Des que van iniciar l’aventura, el setembre del 2020, ja han publicat quatre títols: Entre nosaltres, d’Aina Huix; Il·lusions trencades, de Toni Cotet; Fes picar els anells, de Jordi Casals, i Cartes a Shakespeare, d’Èlia Espinosa. Aquest mes publiquen el cinquè: Som uns pringats, d’Empar Fernández. Dos d’ells han estat publicats per autores molt joves.

Joves escrivint per a joves

Aina Huix va publicar el seu llibre amb només 16 anys, i Èlia Espinosa amb 21: “Joves escrivint per a joves és un doble èxit per a nosaltres, ja que a més de publicar llibres que interessin la gent jove aconseguim que altres joves els escriguin. La connexió d’una autora jove amb un públic de la seva edat, que parla el seu llenguatge, que té els mateixos referents, aficions i preocupacions, és instantani. I ho hem notat perquè Entre nosaltres ha estat un petit boom que ens ha sorprès, però si ho penses té tota la lògica del món, ja que ningú pot connectar millor amb un adolescent que un altre adolescent”.

Aina Huix va publicar el seu llibre, 'Entre nosaltres', amb només 16 anys.
Èlia Espinosa, autora de 'Cartes a Shakespeare'.

L’Aina actualment està estudiant international business economics a la Universitat Pompeu Fabra: “Entre nosaltres és una novel·la negra i juvenil que comença amb l’assassinat d’un alumne d’institut el primer dia de curs. Per tant, parla sobre l’adolescència i totes les seves etapes, des del primer amor fins als neguits i preocupacions dels joves a l’hora d’enfrontar-se a la vida. A més, parla de temes actuals, com les violacions i l’orientació sexual, entre d’altres”, diu.

El misteri ha permès a aquestes autores donar-se a conèixer i connectar molt amb el públic. “Com a escriptora el que més m’agrada és poder despistar el lector, escriure una història que sigui sempre sorprenent”, explica Espinosa, també jove autora de l’editorial. “El gènere de misteri crec que permet fer-li fer molts girs a la història i construir un relat molt dinàmic, cosa que com a escriptora suposa un repte i fa més divertit tot el procés d’escriure la història. Des de petita sempre m’han agradat més els llibres de misteri, per tant quan vaig decidir escriure jo la meva novel·la no vaig tenir cap dubte que tiraria per aquest gènere: escrivia pensant en el que a mi m’agradaria llegir”, conclou.

Títols per descobrir

1.
Cartes a Shakespeare

Èlia Espinosa

Llibres del Delicte

'Cartes a Shakespeare'

La Margo treballa en una cafeteria de la ciutat anglesa de Leeds per pagar la universitat. Es veu sovint amb la seva amiga Júlia i manté una bona relació amb la seva mare, especialment des que el pare va morir. Fins que la mare mor, aparentment de manera accidental. Llavors el seu món es desfà. Poc després, la Margo coneix un noi misteriós amb uns ulls blaus impactants que li explica que havia treballat amb els seus pares i li demana ajuda per trobar un llibre que ells custodiaven. Un món nou d’aventures i missatges xifrats s’obre per a la Margo. Un món ple de lluites i interessos al qual ella sempre havia viscut aliena i que ara està disposada a investigar. A través d’un seguit de pistes i endevinalles relacionades amb les principals autores i autors de la literatura anglesa, la Margo i en Noah hauran de completar un recorregut per la Gran Bretanya si volen trobar el que busquen.

2.
Entre nosaltres

Aina Huix

Llibres del Delicte

'Entre nosaltres'

El primer dia d’institut tot són nervis davant de l’inici d’un nou curs, dels retrobaments i de les sorpreses que tothom espera. Però res és tan inesperat com l’assassinat d’un dels alumnes i la presència d’una enigmàtica mossa d’esquadra per investigar el cas. Entre els alumnes de l’institut hi ha l’assassí, però la vida d’aquests adolescents no s’atura mentre a l’institut es desenvolupa una investigació que destaparà secrets i problemes silenciats. Realitats amagades que condicionen les relacions personals d’uns joves que lluiten per descobrir el món adult, malgrat els desenganys. Amb només setze anys, la jove escriptora Aina Huix debuta a la literatura amb una novel·la juvenil de misteri que emana passió per la vida i les relacions humanes en una etapa, l’adolescència, que esdevé alhora màgica i complexa.

3.
Fes picar els anells

Jordi Casals i Merchán

Llibres del Delicte

'Fes picar els anells'

L’Eva és una noia de 14 anys que encara no s’ha adaptat a una nova vida a Figueres, la ciutat on s’ha traslladat amb en Jordi –el seu germà– i el seu pare, un enginyer que ha perdut la feina i que juga a fer d’inventor. Enyorada de tot el que ha deixat enrere, està a punt de tocar fons quan una nit el pare li mostra el seu invent definitiu: uns anells teletransportadors que a més de fer-los rics podrien convertir el món en un lloc millor. Quan el pare desapareix sense deixar rastre, l’Eva i en Jordi, acompanyats del seu amic Marc, s’endinsaran en una investigació que els portarà a descobrir un món tèrbol ple d’interessos amagats.

4.
Il·lusions trencades

Toni Clotet i Masià

Llibres del Delicte

'Il·lusions trencades'

Mentre en Marc i la Cris fan parkour en un edifici abandonat, el noi perd la vida en estranyes circumstàncies. ¿Es tracta d’un fatídic accident, d’un assassinat o tan sols és una mort sense explicació? Que en Marc fos una jove promesa del futbol amb grans interessos econòmics darrere només fa que augmentar les sospites, i tothom vol saber què ha passat. Fins i tot la investigació policial que es durà a terme, entre secrets i mentides, tractarà de descobrir si la vida de futura estrella esportiva d’en Marc amagava un costat fosc i perillós.

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir 'Cartes a Shakespeare' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

Fes clic aquí per adquirir 'Entre nosaltres' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

Fes clic aquí per adquirir 'Fes picar els anells' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

Fes clic aquí per adquirir 'Il·lusions trencades' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats