Oci a casa 24/11/2021

Les cançons de La Tresca i la Verdesca també són contes

El grup porta 20 anys fent música, teatre i (ara) llibres

3 min
Els components de La Tresca i la Verdesca en una sessió de fotos al Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, en col·laboració amb el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC)

El que fan plegats Claudi Llobet, Toni López i Jordi López és compartir-nos històries, moltes històries. De puces, d’abelles o de personatges amb noms de colors. I és que ja fa 20 anys que practiquen l’art d’utilitzar la màgia de la música per infiltrar-se de manera dolça i divertida en la vida de moltes famílies catalanes. I per sort, a La Tresca i la Verdesca no se’ls acaben les històries, ans al contrari. Darrerament, se’ls han convertit en dos contes.

Maquinaigües* és un conte inspirat en el recorregut que fan les cançons de l'últim disc publicat per La Tresca i la Verdesca amb el mateix nom. Un treball que neix d’un projecte de fa més de 10 anys, quan el Museu de les Aigües de Cornellà els va proposar celebrar el centenari de la central que abasteix d’aigua la ciutat de Barcelona i rodalia amb la seva música. “No sembla que hagin passat tants anys! Les cançons continuaven bategant dins nostre. Sempre vam tenir ganes de reprendre-les i gravar-les, però van passar per davant altres projectes com els espectacles amb Xirriquiteula Teatre i Teatre al Detall. El 2019 vam trobar la pausa i el moment de palpar que Maquinaigües seguia vigent, que les cançons seguien emocionant-nos i que en volíem fer un disc”, explica en Toni, tripare de la Laia de 14 anys, la Berta d’11 i la Jana de 6. I així va néixer un disc que amb l’ajut de Guillem Albà ara també preparen per presentar en directe. Serà a partir de la primavera, en un concert que parlarà de la relació que la humanitat ha mantingut amb l’aigua. 

1.
Maquinaigües

La Tresca i la Verdesca

Noemí Villamuza

Andana Editorial

Portada del llibre 'Maquinaigües'

Maquinaigües també és un disc que ha navegat fins a convertir-se en un conte: “Els darrers anys hem anat veient que les famílies ja no compren tants discos com abans perquè ja no fan ús del CD i consumeixen la música sobretot a través de les plataformes digitals. Nosaltres, però, sempre hem valorat el suport físic d’un disc i l’entenem com una part. El disseny gràfic, les lletres de les cançons, fotografies, dibuixos, els crèdits... tot això forma part de l’univers d’un disc”, comenta en Toni. I per això van tenir la idea iniciàtica de fer un llibre-disc. Una idea que ha mutat i, finalment, ha esdevingut un conte il·lustrat per la Noemí Villamuza i editat per Andana.

Un conte sobre la corda fluixa

Però aquest no és l’únic conte inspirat en l'univers musical de La Tresca. ¿Us sona un equilibrista que sobre la corda fluixa del circ es passeja carregat amb un cubell ple d’aigua? Doncs aquesta és la cançó que l’editorial Nanit també ha convertit en conte, amb les il·lustracions de la Mercè Galí.

2.
L'equilibrista

La Tresca i la Verdesca

Mercè Galí

Editorial Nanit

Portada de 'L'equilibrista'

L’aigua és un dels punts en comú dels dos llibres, però no és l’única coincidència. “Els dos projectes agermanen la literatura infantil i la il·lustració amb la música. Les cançons han inspirat una història, un món visual i estètic, i han esdevingut un conte, uns dibuixos i un llibre. Tots dos llibres estan il·lustrats per una dona; la Noemí Villamuza i la Mercè Galí són dues il·lustradores amb estils molt diferents, però amb una gran sensibilitat que connecta amb el lector. Ens agrada molt la feina que fan i ha estat un plaer poder realitzar una creació amb persones que treballen en una disciplina artística tan aparentment diferent de la nostra. Hem descobert que parlem el mateix llenguatge i que tots treballem per connectar i emocionar el nostre públic, amb la intenció de ser-li significatiu”, conclou en Jordi, pare de la Bruna, d’11 anys, i en Lluc, de 5.

Passejant una motxilla plena de pardals

I entre disc i disc, i concert i concert, La Tresca també està presentant l’espectacle La motxilla de l’Ada, el tercer que comparteixen amb la companyia Teatre al Detall: “Aquesta trilogia tan diversa està unida per un nexe comú, tres nenes valentes que fan un pas endavant seguint el camí que els dicta el seu cor. A l’Endrapasomnis ens trobem la Dormissona, una princesa que supera les pors que no la deixen dormir. A La nena dels pardals, la Ming Li desobeeix les ordres d’un dictador entossudit a matar tots els pardals del país. Finalment, a La motxilla de l’Ada, la protagonista és l’Ada, una nena que va néixer amb el nom d’Adam i que lluita per cercar la seva identitat”, explica en Claudi, el tercer tresco, i també pare de l’Alma, que encara no ha fet un any. La motxilla de l’Ada i La nena dels pardals segueixen de gira pel país. Les pròximes parades de la motxilla són el diumenge 28 de novembre a Castellar del Vallès i el 19 de desembre a Parets del Vallès. Amb la Ming Li seran el 5 de desembre a Lloret de Mar i el 18 a Santa Maria de Palautordera.

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir 'Maquinaigües' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats