Dormir amb taurons
Passar la nit amb un dels animals marins més temibles és una de les activitats més demanades de l'Aquàrium
BarcelonaS’apaguen els llums a l’Aquàrium de Barcelona i tots els nens i nenes ja són dins el sac de dormir. És tard, però tenen els ulls ben oberts mentre els taurons passen lentament per damunt del seu cap. “Els taurons se'ns podrien menjar?”, pregunta un d’ells, que fins fa un moment semblava ben segur de si mateix. El monitor respon amb una pregunta: “Els éssers humans formen part de la cadena alimentària dels taurons? No. Les pel·lícules ens han explicat moltes mentides”, afegeix amb humor. Tot seguit es disposa a narrar un conte per ajudar-los a agafar el son. Però és difícil, perquè malgrat que hagi quedat clar que la idea del tauró que devora persones és un mite inflat pel cinema, particularment per la pel·lícula Tauró de Steven Spielberg, trobar-se estirat allà mentre veus els taurons enormes circulant, incansables, és massa emocionant. I també inoblidable.
Per això aquesta activitat és una de les més demanades a l’Aquàrium de Barcelona. Perquè combina l’aventura de compartir la nit amb els taurons amb el valor educatiu i els coneixements que aporten els dos monitors responsables. Abans d’arribar a l’esperat moment d’anar a dormir, el grup ja fa molta estona que s'ho ha estat passant molt bé fent jocs, dividits en dos equips, a través dels quals s'aprèn informació de tota mena sobre els taurons i els altres habitants de l’Aquàrium. Per tant, ja saben perfectament que els taurons s’alimenten habitualment d’altres peixos, mol·luscos i invertebrats. També de foques, tortugues i dofins, i fins i tot d’altres taurons, però no d’éssers humans.
“Un moment”, diu una nena més gran: “¿I com ho feu perquè els taurons no es mengin els uns als altres o no es mengin altres animals de l’Aquàrium?” “Els tenim permanentment ben alimentats i satisfets. Amb la panxa plena no tenen ganes de menjar res més”, li respon el monitor. I per la reacció del grup sembla que és una pregunta que tots s’havien plantejat alguna vegada. El grup està format per nens que tenen diferents graus de coneixement sobre el món dels taurons. N’hi ha que són autèntiques enciclopèdies dels animals marins i n’hi ha que són uns apassionats de la natura, però que no tenen un coneixement tan específic. Però l’activitat és apta per a tots i també per a canalla d’edats molt diferents (dels 8 als 12 anys), sobretot perquè els monitors s’ocupen d’adaptar-se a cada nen, respondre a totes les preguntes que tinguin, sigui quin sigui el nivell, i fer explicacions que els engresquen a tots, sovint partint de la curiositat i el joc.
Un dels moments de més èxit de l’activitat és quan els expliquen com els taurons localitzen els objectes i altres animals que tenen a prop. Tapen els ulls als nens i els deixen que experimentin amb una electrorecepció imaginària que genera rialles, però alhora funciona molt bé per entendre aquesta capacitat biològica. L’activitat també té estones de joc lliure en què poden descansar de tanta explicació i jugar per l’Aquàrium, amb el privilegi que suposa moure’s per les seves instal·lacions amb un grup tan petit. Es poden permetre el luxe d’aturar-se a l’aquari que vulguin tanta estona com vulguin i recórrer el túnel subaquàtic transparent que envolta l’oceanari amb una llibertat de moviments excepcional.
Efecte hipnòtic
El moment més esperat, i el més màgic, és el de la nit. Després d’haver sopat junts i haver fet jocs de nit arriba el moment d’anar a dormir. L’oceanari projecta una llum blavosa i tènue, que és com un tel reconfortant que se’ls posa sobre les parpelles i els moviments elegants dels taurons provoquen un efecte hipnòtic que ben aviat esdevé somnolent. Un dels monitors els explica contes protagonitzats per taurons. Un de por que els té ben atents per veure com es resol i un altre pensat per convocar la son. En aquell punt la sensació és d’estar realment al fons del mar, compartint espai al costat de taurons, rajades, daurades, morenes i altres espècies de la Mediterrània. A poc a poc els nens s’adormen. Els xiuxiuejos s’apaguen i els monitors fan torns per passar la nit amb ells.
Mentrestant, els taurons continuen nedant, ara convertits en guardians dels petits visitants que dormen als seus peus. És un moment màgic en què el temps sembla aturar-se i tornar-se a posar en marxa l’endemà, quan els primers nens comencen a obrir els ulls. La calma desapareix, substituïda de nou per l’excitació. L’activitat s'acaba amb una visita a la zona tècnica de l’Aquàrium, que els deixa amb un pam de nas al veure'l des d’una perspectiva diferent, i amb un diploma per certificar que s’han atrevit a passar la nit amb un dels animals marins més temibles... I a més a més, sols i sense els pares a prop. Si els vostres fills també s'hi atreveixen, l’activitat es fa un cop al mes (les pròximes dates previstes són el 20 de gener, el 10 de febrer i el 10 març) i és una experiència diferent i realment inoblidable.