Què hi ha per menjar?
Activitats amb nens 20/07/2023

Cinc idees per fer gelats divertits i saludables amb les criatures

Permet descobrir nous gustos i potenciar habilitats manuals

Joana Costa
3 min
Gelats casolans, fets amb motlle,  en una imatge d'arxiu

Ja fa unes setmanes que la canalla va acabar l'escola i si bé hi ha activitats i casals, cal inventar-se alternatives atractives perquè s'entretinguin. La cuina amb infants sempre és divertida i és un motiu genial per aprendre, passar-ho bé i cultivar noves aptituds i valors a banda, és clar, de descobrir nous gustos i ingredients i del plaer posterior de degustar-los. Els gelats són una agradable manera de descobrir la cuina i provar fruites i ingredients diferents, incitant a una descoberta que d'altra manera seria més complicada i que a més a més es basa en productes saludables (sempre en funció del sucre que hi afegim). A més, en aquesta activitat també estarem cultivant la paciència (com a mínim la del temps de congelació dels gelats) i, en funció de l'edat de les criatures, habilitats manuals diverses relacionades amb la manipulació dels estris, tot això sense exposar-los a cap situació perillosa.

1.

Gelat de plàtan congelat i xocolata

El plàtan és segurament una de les fruites més populars entre els infants. Introduïda primerencament, el plàtan i la banana són dolços i molt fàcils de treballar culinàriament. Com més madurs millor, en el cas dels gelats per la seva textura i també per la seva dolçor, que va traient a poc a poc. Aquesta recepta totterreny és molt popular i coneix diverses variants, però essencialment consisteix en congelar trossejats quatre plàtans madurs (deixant-los almenys mig dia) i tenir preparats 120 grams de cacau en pols, com més pur millor per evitar sucres afegits. Per preparar la recepta només s'ha de batre el plàtan congelat barrejat amb el cacau fins a obtenir una textura cremosa. Només cal servir-lo en un got amb una cullereta i gaudir-ne. La canalla pot posar la cirereta al pastís afegint una mica de cacau en pols a la terrina final.

2.

Polos de llet merengada

La llet és un dels ingredients preferits de la canalla i, de fet, les propostes comercials basades únicament en aquest ingredient triomfen de fa molts anys. A més, amb addició de poc sucre, és un ingredient ple d'avantatges nutricionals. Per fer polos de llet merengada cal fer bullir durant dos minuts un litre de llet de vaca, amb la pell d'una llimona i una branca de canyella; deixar-ho refredar, colar-ho i guardar-ho a la nevera una hora; muntar 125 grams de nata amb una cullerada de sucre glacé, barrejar amb la llet freda de la nevera i continuar batent fins a obtenir una barreja cremosa. Després, congelar-ho en motlles durant quatre hores i ja es poden gaudir. Per arrodonir-ne la presentació, els infants poden empolvorar el gelat amb canyella en pols per sobre abans de menjar-se'l.

3.

Gelat de iogurt i maduixa (o altres fruites)

El iogurt sense sucre és una de les postres més habituals a la infància i esteses entre totes les criatures. Per fer gelats d'aquest conegut ingredient només cal batre un iogurt tipus grec (per aconseguir més cremositat) amb vuit o deu maduixes (en funció de la intensitat que es vulgui aconseguir) netes i congelades prèviament. Això es pot batre amb una culleradeta de sucre o dàtils prèviament remullats per endolcir, i després s'ha de congelar la barreja en motlles. També es pot optar per barrejar el iogurt amb altres fruites de temporada, com el meló o la síndria.

4.

Gelat de coco i pinya

Aquests ingredients són un clàssic de l'estiu més tropical i permeten elaborar postres amb una textura supercremosa, a més de descobrir el coco, fruita a la qual no estan segurament tan acostumats. Calen 400 mil·lilitres de llet de coco i una pinya natural pelada i tallada en petits trossos (una tasca a la qual pot ajudar amb supervisió la canalla). Un cop tota la fruita és ben tallada, cal posar-la a la batedora amb la llet de coco i triturar cinc minuts. En aquest cas, la barreja es guarda tota en una carmanyola almenys tres hores i cada mitja hora s'ha de remoure per evitar que s'hi formin vidres.

5.

Polos de llet materna

També amb base de llet, però en aquest cas materna, els polos són una opció molt saludable per als més petits pels avantatges nutricionals d'aquesta proposta, a banda d'anar molt bé durant la sortida de la dentició per alleujar el dolor a les genives. Això sí, anant amb compte que la criatura no es cremi. A més, si a casa hi ha més d'un infant, és molt divertit que el gran en prepari per al nadó. No cal cap recepta massa sofisticada, sinó que és el gelat més fàcil de tots: només cal extreure's llet, omplir els motlles, posar-los al congelador i esperar unes hores. Si es vol eliminar el gust estrany que pot donar la lipasa, es pot escalfar una mica la barreja abans de servir-la. Si la criatura ja ha iniciat l'alimentació complementària, s'hi poden posar fruites o galetes ben batudes.

stats