Criatures 26/10/2013

Rotllo de cartró? No, un cotxe!

Fer joguines a partir d'elements de rebuig alimenta la creativitat de les criatures i el seu respecte pel medi

Trinitat Gilbert
3 min

Els personatges del Club Super3 ho asseguren a la cançó Inventem del disc Connectem : "Si t'ho imagines, ho pots inventar. Inventa. I el que no existeix, tindrem". És a dir, si les criatures s'inventen i creen una joguina, "sabran que les coses són el que ells puguin imaginar i no el que els hi diuen", afirma l'Imma Marín, directora de Marinva, Joc i Educació, i assessora pedagògica.

És més, fer aquest pas d'inventar-se i crear una joguina, com ara una cullera vella de fusta de cuina que es converteix en un drac de Sant Jordi, és un pas de la creativitat. Però encara hi ha molts més arguments per defensar les joguines artesanals, com és la sostenibilitat, el reciclatge i el reaprofitament. Tots tres arguments s'omplen més de sentit si sabem que des que comencen a fer un capgròs amb una capsa de cartró ja hi estan jugant. "El joc comença a l'hora de retallar, dibuixar i anar creant el que ells volen inventar", explica Marín.

Defensar les joguines artesanals tampoc no vol dir demonitzar les tradicionals. "També en necessiten de les de tota la vida, les comprades, però s'han de combinar". El cas és que, en una ludoteca, "pots observar amb facilitat quina és la criatura que està acostumada a crear-se joguines i quina no". Com? Doncs a l'hora de jugar a cuinetes, n'hi ha que només donen als ninos el menjar de joguina. En canvi, n'hi ha que s'inventen que fan una sopa, que posen a bullir l'aigua. I tot plegat ho estan fent sense tenir res a la mà. És imaginació.

L'Imma Marín recorda una anècdota de quan els seus fills eren petits. "Un any, els Reis els van portar uns clics , i ells van voler casar-los i fer-los dormir en un llit de matrimoni. Doncs es van passar el dia retallant les capses dels torrons per construir un llit on hi cabessin". A partir de la joguina, ells se'n van inventar una altra. "L'equilibri és el que és enriquidor".

Dels taps en fem...

La Susanna Badia, mare de la Clara (7 anys) i de la Gemma (3 mesos), és una experta a reaprofitar qualsevol estri de casa per fer joguines amb la Clara. "A ella sempre li ha agradat fer activitats, i la seva inquietud em va impulsar a pensar-ne; ara és la Clara qui té les idees clares".

Els rotllos de paper del vàter són cotxes fantàstics, gotets per als colors i, fins i tot, uns prismàtics ben originals. Els pots de sabó, en mans de la Clara i de la mare, es converteixen en organitzadors, que pengen a les manetes dels panys de les portes, per posar-hi colors o joguines. Els cartrons dels cereals són arxivadors per a les revistes, que forren amb mil i un colors bonics. Els rotllos de paper de cuina es converteixen en camions i en telescopis de pirates, i ara, per aquesta època, es transformen en garlandes de l'arbre de Nadal. Les càpsules dels cafès Nespresso també estan passant per les mans imaginatives de les dues artistes, i també aniran penjades, ben canviades, a l'arbre de Nadal.

I el més divertit, amb els pots de iogurt fan telèfons, com walkie-talkies , "amb què passem moltes estones", diuen totes dues, ben satisfetes. I mentre parlen, ens ensenyen com van creant joguines noves. De fet, les criatures que les coneixen els consulten tants detalls que la Susanna es va animar a fer un blog per a altres famílies que tinguessin la mateixa iniciativa. És el Lesnostresmanualitats.blogspot.com. "He descobert -explica la Susanna- que tinc visites des de Rússia, el Canadà, els Estats Units i Sud-amèrica".

Ecologia lúdica

A Sabadell, el Toni Porcar fa deu anys que dirigeix l'empresa Ecoludic (www.ecoludic.com), que està especialitzada en educació ambiental i que fa tallers per a escoles, entitats i famílies sobre com es poden transformar residus domèstics en joguines.

Un dels tallers parteix d'un element tan quotidià com les oueres de cartró, amb què fan baldufes. També en fan un de ninos, que preparen a partir de les restes de teles i teixits, que Ecoludic recull de les fàbriques de Sabadell i Terrassa. "Els nens creen un nino exclusiu, que només tindran ells, i els hi agrada perquè el personalitzen com volen".

Una de les joguines amb més èxit és la del capgròs. El Toni la va preparar amb la seva filla durant dues tardes. Volien fer un capgròs del Bob Esponja, i el van aconseguir a partir d'una capsa de cartró, dues pilotes de tenis (per als ulls), paper maixé (per als llavis) i colors, amb què van pintar la capsa. "Quan la Martina va arribar a l'escola amb el seu capgròs, totes les criatures es van entusiasmar, perquè és una joguina única i perquè durant el procés de creació la nena ja hi va estar jugant".

El Toni afegeix que un dels espectacles d'Ecoludic que més han representat és el del Professor ecològic , que té una màquina màgica recicladora en la qual fica residus (draps vells, oueres, etc.) i els transforma en joguines.

stats