Criatures 21/12/2013

Nous formats per trobar més lectors

Les criatures es vinculen als llibres emocionalment. El Festival Flic busca despertar el plaer per la lectura

Trinitat Gilbert
2 min

Volem que els nens siguin bons lectors. Per això sempre els diem: "Heu de llegir". Però ens fan cas? Llegeixen? "Sabem que és difícil aconseguir-ho, i per això fa quatre anys vam crear el Festival Flic, perquè volem que la literatura els ho faci passar bé; només així aniran als llibres", explica Magalí Homs, directora del Festival i de l'entitat Tantàgora, que l'impulsa.

Avui dissabte, a les 16 h, a la Filmoteca de Catalunya hi ha programat el taller Anima-Llibres, que tracta els llibres com a objectes per crear una animació amb la tècnica stop-motion. És a dir, "les criatures podran inventar-se una història de moviment a partir del llibre com a objecte". Com que per fer-la hauran de buscar les pàgines que volen fer moure, s'hi hauran aturat. I com que la selecció de llibres prèvia que s'haurà fet és tan bona, hi ha la seguretat que la criatura hi quedarà atrapada. Així, a partir d'una activitat plaent, s'arriba a la literatura.

Després del taller, a les 17 h, es projectaran els curtmetratges d'animació Pedro y el lobo, guanyador d'un Oscar, i El ninot de neu, del gran il·lustrador Raymond Briggs. L'endemà es tornen a passar els dos curtmetratges a les 16.30h. I així, durant cinc caps de setmana seguits, la Filmoteca haurà projectat films basats en contes.

Aquesta és una proposta. Però n'hi ha més. Demà, a les 11.30 h, comença des del Pou de la Figuera (prop del mercat de Santa Caterina de Barcelona) un espectacle itineranant que es diu Postal express, ideat per Pere Hosta. Un carter se les enginyarà com pugui per repartir cartes, que contenen trossos de literatura, a les criatures i als grans que se'l mirin. La ruta acabarà davant del mercat de Santa Caterina, on encarà li passaran més coses abans de poder repartir aquella carta. Qui la rebi, qui l'hagi aconseguida, tindrà un fragment de literatura molt preuat.

El Festival Flic -"Es diu així perquè ens agrada molt la sonoritat de la paraula", explica la Magalí- s'adreça a les famílies, a les escoles i al públic professional. Volen vincular la literatura a tots els altres àmbits artístics, perquè "pot ser que a una criatura no li agradi llegir, però que li agradi la música, per exemple, és una manera d'aconseguir que llegeixi".

Un altre exemple. Un dels grans èxits de l'edició del Festival Flic d'aquest any és la lectura de contes dins de taxis, que es va fer a la plaça dels Àngels. "Dins d'un taxi és poc habitual que llegim contes, però justament per aquesta estranyesa a les criatures els va agradar i s'hi van passar bones estones escoltant-ne". Flic innova els formats, però torna sempre a la literatura, que és la base de tot el que s'inventen. "La base són les criatures, però no ens descuidem dels adults que els acompanyen, ni dels mestres i dels altres professionals".

stats