Criatures 19/07/2014

En Joan Petit balla rumba

Estiu, temps de festivals. Els més petits tenen cites ineludibles com l’Acustiqueta o el Mini Grec

Xavier Tedó
7 min

En els últims anys han anat apareixent festivals adreçats a tota la família, com el SonarKids, que han omplert un buit en l’escena cultural. Exceptuant la Mostra d’Igualada, que ja té un quart de segle, molts dels esdeveniments pensats per a grans i petits han anat sorgint els últims anys amb la voluntat d’ampliar una oferta que fins fa ben poc era més aviat minsa.

A l’estiu l’activitat tampoc no s’atura. Un dels festivals amb més renom és l’Acustiqueta, de Figueres, que arriba a la tercera edició consolidat com el festival infantil de referència, després de passar dels 15.000 espectadors del primer any als 25.000 de l’any passat. Un èxit que es fonamenta a programar artistes de públic adult que han creat un espectacle familiar. Tot plegat amanit amb l’oferta museística de la capital de l’Alt Empordà i amb un espai de diversió permanent on es fan jocs i tallers durant tota la tarda. El seu director, Xavi Pasqual, subratlla que “l’Acustiqueta, com a festival familiar només de música, és el que té més poder de convocatòria i projecció”.

Després de deixar clar que “el SonarKids és la mare de tots els festivals que hem sortit després”, el màxim responsable d’aquest esdeveniment, que se celebra del 29 al 31 d’agost, explica: “No existia cap festival de música per a nens i ara és tendència. A teatres i auditoris, i fins i tot a les festes majors, es busquen espectacles que pares i fills puguin veure junts, ja no n’hi ha prou amb un animador infantil”. El prestigi que ha assolit l’Acustiqueta farà que enguany s’estrenin dues produccions.

L’empresa creadora de Beatles for kids portarà a l’escenari per primer cop l’espectacle We are the world, del grup Moonwalkers, un homenatge a Michael Jackson per a nens en el qual es mostraran les coreografies més conegudes del Rei del Pop. També s’estrena Heavy per xics, una producció pròpia que pretén repetir l’èxit de la coproducció de l’any passat Rolf&Flor. Aquest nou espectacle acostarà la música rock als més petits sota la direcció artística de Joanjo Bosk i amb músics de bandes com Zulo o Àspid, entre d’altres. “Ens ha fet gràcia perquè hi ha molts pares rockers i de marxandatge no en falta, però no hi ha espectacles de rock per a nens i ara es podran sentir cançons catalanes versionant ACDC”, diu Pasqual. A banda de l’oferta de divendres i dissabte, enguany s’ha apostat fort pel diumenge, amb els concerts de dos dels grups de públic familiar amb més poder de convocatòria: Macedònia i Diver-kids from Orquestra Di-versiones. “Hem allargat el festival perquè diumenge sol ser el dia més familiar i hem programat dos dels actes que portaran més públic”.

Un altre dels plats forts serà l’actuació de Dantuvi amb la canalla, que faran ballar els més petits amb cançons com Sol solet o En Joan Petit a ritme del ventilador. Durant la inauguració de l’Acustiqueta, que serà divendres 29, se celebrarà la Festa Final de Casals de l’Alt Empordà, que convocarà prop d’un miler de nens i nenes. Una de les principals novetats d’aquest any és que les escoles de música de la ciutat hi tindran un paper rellevant. Les dues corals infantils, la del col·legi Sant Pau i la de l’escola de la Flauta Màgica, participaran en el concert de Macedònia, i a l’Espai Jocs es podrà assistir a classes en directe i representacions d’alumnes provinents de l’escola de música Pep Ventura, de la Flauta Màgica, de la Nau Oliva i de Dance Me.

“Donem veu a les escoles de música perquè als infants se’ls desperti el cuc de la música amb classes de música, exhibicions de cant coral i de diferents instruments”, exposa el màxim responsable d’un esdeveniment que disposa d’un espai de jocs i que s’obre als museus, on es faran diferents tallers.

Teatre i art

Després de la inauguració el 27 de juny, el Mini Grec ofereix espectacles familiars per a nens de 0 a 12 anys durant tot el mes de juliol. Un festival que neix de la reconversió del Mini Barcelona, que va estar dos anys en cartell sota la coordinació de Teatre Obligatori i de la Companyia Únics Produccions, impulsors ara del Mini Grec. En la seva segona edició, el director artístic, Lluís Juanet, assenyala: “Enguany hem reduït els espais i espectacles, que han passat de 14 a 6 i que toquen totes les disciplines per acotar l’oferta”.

Avui mateix s’estrena Patatu, que també es podrà veure demà al Mercat de les Flors. Un espectacle que ha ideat l’actriu Àngels Bassas i que es porta a l’escenari després de l’èxit que han tingut els llibres editats per La Galera protagonitzats per aquest personatge. També s’espera amb ganes el desembarcament de Neville Tranter del 26 al 29 de juliol a La Puntual. Aquest titellaire australià establert a Holanda ha revolucionat el món dels titelles amb uns espectacles de línia dura en què aplica les tècniques tradicionals del Punch & Judy per parlar sobre cultures que no s’entenen i xoquen constantment. En aquest cas, Tranter visita les tropes aliades de l’Afganistan, on troba buscant el seu company l’amagatall de l’home més buscat del món: Bin Laden. El seu debut en petit format i adreçat a nens majors de 8 anys no deixarà ningú indiferent.

Dansa, teatre, arts plàstiques i les tecnologies més noves donen vida al món de colors que presenta la companyia de Sueca Maduixa Teatre, amb Dot, un viatge iniciàtic per a infants majors de quatre anys que es farà en dues úniques sessions a finals de mes.

En una altra línia de proposta, el Flic Barcelona Estiu proposa dues setmanes creatives per a nois i noies de 7 a 12 anys al Museu del Disseny de Barcelona. La primera va tenir lloc fa una setmana, però de l’1 al 5 de setembre els participants podran gaudir del treball creatiu a partir de la literatura de la mà de l’escriptora i narradora Roser Ros i amb la participació cada dia d’un artista de diferents disciplines, com Inge Nouws, Julia Pelletier, Mercè Galí, El Bombeto, Akewuele i Tantàgora. Els infants realitzaran una creació literària artística amb el llenguatge propi de cada creador i que abraça des de la il·lustració a l’animació.

Cinema a la fresca

Cine Ciutadella és el nom que rep la nova sala de cinema a la fresca que s’ubicarà a la Ciutadella de Roses aquest estiu, amb la vocació d’oferir un cinema de qualitat en versió original per a tots els públics. A l’aire lliure, sota les estrelles, en un entorn privilegiat d’alt valor arqueològic, les famílies podran portar sopar o comprar-se’l allà mateix mentre gaudeixen de la projecció de pel·lícules en pantalla gran i 35 mil·límetres.

Els menuts també tindran la seva pròpia sessió el 24 de juliol, amb la projecció en català de Gru 2. El meu dolent preferit, la segona part d’una de les pel·lícules d’animació que més han triomfat a la taquilla i que ha estat nominada a l’Oscar com a millor pel·lícula d’animació. A Barcelona també es podrà gaudir de la gran pantalla. L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, conjuntament amb la regidoria de Família, ha endegat un nou cicle de Cinema a la fresca en família fins al 30 de juliol. En el marc del programa Patis Oberts, un centre de cada districte projectarà una pel·lícula amb entrada lliure i oberta a tothom. Divendres que ve, per exemple, l’Escola Font d’en Fargas passarà Turbo, i l’endemà es podrà veure Madagascar 3: de marxa per Europa a l’Escola Antaviana. Finalment, el 30 de juliol, l’Escola Miralletes tancarà aquest nou cicle amb Ice Age 4: la formació dels continents.

Seguint en l’àmbit del cinema, CaixaForum ha escollit quatre pel·lícules d’animació que emanen solidaritat, tolerància i respecte -com ara Viaje a Agartha o Un monstre a París - per avançar en el camí del treball dels valors. Es projectaran tots els dimarts de juliol i agost a dos quarts de sis de la tarda.

Gastronomia i òpera

Però de propostes d’estiu n’hi ha per a tots els gustos. El Servei Educatiu de Món Sant Benet, a Sant Fruitós del Bages, ofereix cada cap de setmana tallers familiars perquè pares i fills comparteixin una experiència gastronòmica conjunta. Aquest dissabte es realitzarà un taller participatiu de cuina que pretén acostar els productes de temporada a la nostra taula anant a l’hort ecològic a collir els productes i després aprenent a cuinar-los amb el tast posterior.

Dissabte que ve, els responsables d’aquest monestir reconvertit en espai gastronòmic proposen descobrir els secrets del menjar saludable. Un monitor ajudarà a elaborar un seguit de receptes ràpides i assequibles per a tots els àpats del dia.

Titelles

I del menjar als titelles, perquè Galiot Teatre de Titelles, una de les companyies catalanes de més renom, està de ruta aquest estiu i oferirà els espectacles de creació pròpia al CosmoCaixa de Barcelona entre setmana, però també en altres localitats del país. Aquest dissabte a Abrera es podrà veure En Patufet a la Biblioteca Pompeu Fabra, i el dia 22, a Mataró, El Bavastell Antic, una obra que arribarà el 2 d’agost al Santuari del Miracle de Solsona.

Per als que no puguin desplaçar-se fins a Andorra a veure Scalada, del Circ du Soleil, el món del circ també fa parada aquest estiu a casa nostra. Un dels espectacles més esperats és el que portarà la companyia Bivouac a la plaça Major d’Olot -el 23 de juliol a les deu de la nit amb entrada gratuïta- i que porta per nom Le rêve d’Erica. Un espectacle màgic que combina cant, funambulisme, perxa xinesa i acrobàcia eqüestre que és una metàfora de l’entrada a l’edat adulta.

Una setmana més tard la companya Cíclicus porta a la capital de la Garrotxa La Tartana, un espectacle que barreja cabaret, circ i música en directe a càrrec d’uns personatges utòpics que s’han divorciat del món i dels seus hàbits per crear-se una vida paral·lela.

I una última proposta. En aquest cas d’òpera. La companyia Òpera Prima desembarca aquest cap de setmana al Teatre Aquitània de Barcelona amb Nyam! Un tastet d’òpera per a nens a partir de tres anys en què es reflexiona sobre els hàbits alimentaris amb peces de Puccini, Verdi o Mozart. Es podrà veure també l’últim cap de setmana de juliol.

stats