Criatures 24/05/2014

Estiu amb platges ‘smart’

L’AMB aposta per una gestió intel·ligent del litoral metropolità amb l’aplicació Infoplatges i un nou sistema de megafonia

Gemma Castanyer
3 min

Saber des del telèfon mòbil quants equipaments hi ha en una platja, quin temps hi farà o amb quin mitjà de transport s’hi pot arribar serà possible aquest estiu gràcies a la nova aplicació Infoplatges, que l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) ha dissenyat per a les 39 platges del litoral metropolità.

Disponible per a smartphones Android i iPhone, la nova apli també permetrà establir una comunicació directa amb l’usuari perquè aquest pugui avisar en temps real sobre qualsevol incidència o problema. “Si una dutxa perd aigua o un equipament està en mal estat els banyistes podran avisar els tècnics de l’AMB a través de l’apli, adjuntant-hi una foto. Aquest excel·lent grau de comunicació, directa i visual, ens permetrà solucionar el problema immediatament”, explica Mariano de Gracia, cap de la secció de platges de l’AMB.

Amb la nova apli Infoplatges, aquest estiu serà novetat el nou sistema de megafonia, que ja s’ha instal·lat a la platja de Viladecans, i que donarà informació vinculada a seguretat i emergències. “Podrem advertir sobre l’estat de la mar, indicar un canvi de banderes o dir si s’ha perdut algun nen”, explica De Gracia. “Tant els socorristes com els equips d’emergència en podran fer ús en cas de necessitat”, afegeix el cap de la secció de platges.

Una de les particularitats del nou sistema és el disseny: el pal de megafonia s’alimenta amb energia solar i funciona sense fils, cosa que permetrà accedir-hi a través de diferents tecnologies com la 3G/4G, wifi o radiofreqüència. Gràcies a aquest suport, es podran instal·lar a les platges metropolitanes molts sensors i sistemes, tots sota el paraigua de la gestió smart : “Hi podrem col·locar sondes de temperatura ambiental o punts de repetidors de la xarxa wifi. Les platges es convertiran en espais intel·ligents a disposició de tots els usuaris”, afirma De Gracia.

Una sorra amb nota

De Castelldefels a Montgat, les platges metropolitanes ja estan a punt per rebre els més de 9 milions d’usuaris que les utilitzaran aquest estiu, un condicionament liderat i gestionat per l’AMB, que s’encarrega de dotar-les del material necessari per als serveis públics que presenten els ajuntaments. “Aquests serveis volen donar resposta a la seguretat, la salubritat, l’accessibilitat, l’activitat d’oci i esportiva, la restauració i la informació”, explica De Gracia.

Si els serveis i els equipaments estan preparats per a l’arribada dels banyistes, també ho està la sorra que hi ha a les platges metropolitanes. Entre els mesos de juny i setembre, durant la temporada alta de bany, els operaris de l’AMB hi fan controls setmanals de qualitat per detectar-hi la possible presència de microbis. Les mostres s’analitzen al laboratori de l’AMB, a Viladecans, especialitzat en la realització de tot tipus d’anàlisis de mostres ambientals. “En el 100% de les platges metropolitanes, els valors es mantenen per sota dels límits recomanats. Això permet garantir una excel·lent qualitat sanitària de la sorra”, apunta De Gracia.

Platges amb encant

Petites, grans, amagades, verges, turístiques, familiars, romàntiques... L’oferta de platges del litoral metropolità és àmplia i per a tots els gustos. Són de visita gairebé obligada les platges amb ecosistemes dunars, és a dir, acumulacions de sorra que esdevenen l’hàbitat de moltes espècies animals i vegetals autòctones. De fa anys l’AMB porta a terme una gran tasca de recuperació i manteniment d’aquests espais, una tasca que s’ha vist reforçada amb la integració al projecte europeu Operas, que permetrà recuperar els paisatges dunars de les platges del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà, Castelldefels i Sant Adrià del Besòs.

stats