Criatures 06/06/2015

Encantats per la vareta

El FIMAG i l’espectacle ‘Màgia júnior’ demostren que l’art dels trucs atreu petits i grans

Paloma Arenós
4 min
Encantats per la vareta

Han quedats encantats per la vareta. Són criatures seduïdes per la màgia, l’il·lusionisme, els trucs i els encanteris i que, sempre que poden, traslladen la seva passió a la família i els amics. Els aprenents de mag estan de sort perquè aquest cap de setmana se celebra la quarta edició de la Fira Internacional de Màgia, FIMAG, de Torroella de Montgrí, on podran gaudir tant d’artistes de prestigi com de nous talents emergents a la secció Descobertes. Però, a més, durant l’any, Barcelona esdevé capital de la màgia per a famílies i infants amb iniciatives com l’espectacle Màgia júnior, amb més de 100.000 espectadors en set anys consecutius en diferents teatres de la ciutat, o els cursets de la centenària botiga El Rei de la Màgia o d’altres emergents com Mágicus o Escuela de Magia.

Maria Altés, de 17 anys i veïna de Vilassar de Dalt, va recuperar fa quatre anys una capsa de Magia Borrás que tenia atrotinada de quan era petita. “Vaig començar a mirar les instruccions i em vaig adonar que ho recordava tot i que em sortia força bé. Pel meu aniversari, els pares em van regalar un joc de màgia de manipulació i a partir d’aquí ja no he pogut parar. La màgia em dóna vida”. Altés és una jove molt activa: estudia primer de batxillerat a l’IES Jaume Almera del seu poble, toca la guitarra i fa de monitora de cau. Reconeix que practica màgia sempre que pot. “Em serveix per desconnectar i agafar oxigen, tot i que també hi ha una feina intel·lectual important, com d’assaig i de concentració”. El que més li agrada és “la màgia de manipulació, amb cartes i boles”, i el que no li agrada tant és que quan va a reunions de mags li preguntin: “Ets l’ajudant?”. “No entenc per què no hi ha gaires dones magues, encara hi ha molt de masclisme en la professió, especialment entre els mags grans. Espero que canviï”, demana.

Altés va ser seleccionada l’any passat a la Gala de Mags Joves a FIMAG i demà estrena el seu espectacle Proespantus, de màgia amb manipulació, a dos quarts de sis de la tarda al pati de Can Quintana, al Museu de la Mediterrània.

Família fan

El seu pare, Josep Maria Altés, reconeix que no havien sigut una família especialment aficionada a la màgia, només com a espectadors de televisió, però a mesura que la Maria s’hi ha enganxat més, el seu paper “ha sigut el d’acompanyar-la en la seva passió per la màgia, que no ha deixat de créixer”. “Ara no ens perdem cap espectacle”. Altés detalla que la noia es forma constantment per millorar la tècnica: “La Maria ha crescut com a maga en contacte amb altres mags en associacions com ara el Màgic Club Maresme, a Vilassar de Mar, Màgia Central, a Manresa, i sobretot la SEI-ACAI (Societat Espanyola d’Il·lusionisme/Associació Catalana d’Il·lusionisme), a Barcelona. També va fer un curs a El Rei de la Màgia, a Barcelona”.

“A tot arreu -assegura el pare- hi ha trobat mestres i amics amb qui comparteix idees i de qui aprèn. Per a nosaltres ha significat la descoberta d’un món fascinant, ple de persones fantàstiques i molt especials: els mags”.

Pel que fa a FIMAG, Altés subratlla que és una gran plataforma per donar-se a conèixer, però plena de reptes. “Els pares patim inevitablement davant dels reptes que la Maria es planteja, perquè sempre ens semblen massa agosarats, i alhora estem satisfets perquè aquests reptes l’empenyen a crear, rumiar idees noves, a superar-se”.

Gala de Mags Joves

L’edició actual de FIMAG aplega un total de 120 funcions de 40 artistes diferents i “esdevindrà la concentració més important de mags i activitats vinculades a l’il·lusionisme que s’ha fet mai a Catalunya”. “Aquestes xifres, juntament amb l’aval dels 22.000 espectadors que van passar per la fira en l’edició passada, han de permetre assolir el repte de convertir-se en la fira de referència del sector al país, tant per als espectadors en general com per als professionals”, asseguren els organitzadors.

La Gala de Mags Joves serà avui de les 18 h a les 20 h, a la plaça de la Vila de Torroella. Els il·lusionistes seleccionats, a més d’actuar a la gala, entraran a formar part de la programació del festival del 2016 i podran mostrar al públic, un any després, com han anat millorant els seus trucs de màgia.

Aquest any hi actuaran joves mags d’entre 11 i 20 anys provinents d’arreu de Catalunya. “Tots els mags són joves amants de la màgia que estan fent els primers passos en aquest món i encara no s’han professionalitzat”, detalla el codirector artístic del festival, David Agell.

‘Màgia júnior’

Mer Roman és productora de l’espectacle familiar Màgia júnior, una original proposta que ja ha atret més de 100.000 espectadors a diferents teatres de Barcelona els últims vuit anys que està en cartell.

El Teatre del Raval acull cada cap de setmana “un mag diferent, amb un estil singular, però sempre amb la màxima qualitat i els millors valors, que aporten màgia teatralitzada, amb tocs musicals”. “És una bona oportunitat perquè els més menuts entrin en contacte amb la màgia, amb un espectacle molt pensat per a ells”, apunta Roman.

Aquesta temporada, el públic familiar podrà gaudir de l’il·lusionisme de Nano Márquez, Raphael Capri, Brando y Silvana, Ludicus, Pablo SuperStar i el Mag Edgard. Roman assegura que aquest espectacle és un regal per als infants ple de “valors, participació, humor, sorpreses i molta il·lusió”.

stats