Educar des del respecte

Algunes respostes

Empatia i escolta

Adele Faber i Elaine Mazlish, autores de llibres sobre criança tan coneguts com Com hem de parlar perquè els fills escoltin i com hem d'escoltar perquè els fills parlin i Hermanos, no rivales, aposten per educar els fills des del respecte, l'empatia i l'escolta atenta. Aquí teniu respostes útils per a diferents situacions.

Exemple 1

El germà gran diu: "Per què tindràs un altre nadó? Jo no vull ningú més". En lloc de "Ja veuràs com estimes el germanet. Tindràs algú amb qui jugar", podries dir-li: "Això és el que sents? Explica'm més coses. Després et diré que tu sempre seràs el meu únic i estimadíssim fill gran".

Exemple 2

El germà gran diu: "A qui estimes més?" En lloc de respondre-li "Us estimo a tots dos igual", pots dir: "És una pregunta molt difícil perquè els dos sou especials per a mi. Us estimo a cadascun per ser com sou".

Exemple 3

Germà gran: "Sempre li fas més cas a ella que a mi".

En lloc de dir-li "Això no és veritat! Et presto atenció constantment", pots respondre-li: "T'agradaria passar més temps amb mi? A mi també m'agradaria. Vols que juguem tots dos sols més tard?"