Criatures 06/10/2012

Alguna cosa més ens uneix

T. Gilbert
3 min
Alguna cosa més ens uneix

La vida quotidiana és "la millor oportunitat per crear vincles entre els pares i els fills", assegura Raquel-Amaya Martínez, professora del departament d'educació de la Universitat d'Oviedo. Així que una mirada, una conversa o una activitat compartida proporcionen "relacions positives i duradores". En aquest sentit, els cursos compartits entre pares i fills també són ocasions ideals per reforçar els lligams, i, esclar, per aprendre noves disciplines.

Núria Alsina és doula i mestra d'educació infantil. Com a especialista en infància i criança, fa cursos de massatge i reflexologia podal infantil per a les famílies a l'Espai de Criança Natural Mima'm de Sant Andreu de Llavaneres. "La reflexologia és un mètode per activar la capacitat curativa que té el cos", explica, perquè "el nostre organisme té moltes terminacions nervioses, que acaben als palmells de les mans i dels peus". El curs de reflexologia podal, a part de ser una activitat conjunta entre pares i fills, ensenya l'adult a estimular els punts reflexos de la planta del peu, "perquè la criatura es trobi en un punt òptim de benestar". Núria Alsina comenta que "és un mètode efectiu, amb resultats molt ràpids, perquè les criatures són molt sensibles".

Als tallers, que comprenen entre sis i set sessions, la Núria explica als pares que amb la reflexologia no fan mal a les criatures per molt que no en sàpiguen, "perquè és un mètode per activar la capacitat curativa: si no ho fem bé, no passa res, no es fa mal".

El missatge de rerefons del curs, continua explicant la Núria, és que "l'estona de contacte, de mirada, d'estar en un espai en comú, enforteix els vincles". I, a més, amb la reflexologia "els estem ensenyant a creure en les criatures i en el seu propi cos". A més, la Núria insisteix que aquests vincles entre pares i fills ja s'han de començar a crear durant l'embaràs. "Un dels acompanyaments més importants com a doula és el d'ajudar la mare i la parella a crear un vincle amb el nadó ja a dins la panxa -explica-, ja que aquest establiment de vincle intrauterí marcarà d'alguna manera el vincle extrauterí, per això és important tenir-lo en compte".

Ballar plegats

Per la seva banda, Marta González treballa amb les famílies fent tallers de biodansa. "És el moviment genuí de la dansa, perquè les propostes musicals desperten emocions, que s'expressen corporalment", especifica la Marta. Ella, com a facilitadora de biodansa, treballa per a grups específics, de diferents edats. Per a l'Escola El Bressol, de Mataró, farà un taller per a famílies amb criatures de 2 a 3 anys. "Treballarem els vincles, perquè els pares participen en l'emotivitat dels fills, i justament aquesta emotivitat és la que ha de fer que recuperin l'espontaneïtat, el joc i l'alegria".

Dit d'una altra manera, la biodansa permet que pares i fills interactuïn i creïn un vincle de qualitat. "Els pares es relaxen, s'estiren a terra, agafen fort de les mans els seus fills, i tot gràcies a la biodansa, amb una música estudiada i específica per a cada una de les emocions que es vol treballar a les sessions". De fet, les sessions sempre estan dividides amb una part més activa i rítmica i una segona més relaxada.

Tallers i xerrades

Finalment, Abacus ha preparat per al mes d'octubre una sèrie de tallers i xerrades en la mateixa línia de reforçar vincles entre pares i fills. La primera proposta és el dimecres 10 d'octubre a les 10.30 h, a l'espai del carrer de Còrsega, 269, de Barcelona, en què l'especialista Susanne Lenk parlarà sobre la importància de la cria en braços dels nadons. A més, Lenk farà una sessió pràctica sobre els portanadons, que és una de les maneres de criar en braços la criatura i alhora que els pares puguin tenir autonomia gràcies al fet de disposar dels braços lliures.

Una altra de les propostes és la del dimecres 31 d'octubre, a la mateixa hora i al mateix lloc, quan la cantant de música infantil Dàmaris Gelabert farà una xerrada sobre massatge amb cançons i estimulació musical per a nadons.

I és que, com remarca la professora Raquel-Amaya Martínez, de la Universitat d'Oviedo, "tots els elements d'interacció de pares i fills es poden aprofitar per crear vincles, sobretot quan hi ha intenció que s'estableixi el vincle, perquè les dues parts hi han de tenir motivació". Els cursos també són una oportunitat per escoltar les explicacions de les criatures, preguntar-los pels seus interessos, planificar tasques comunes, agrair-los l'ajut i ressaltar-los la part positiva que tenen. En resum, el més fonamental és la comunicació i ser conscients que hi ha moments del dia que la propicien, com l'esmorzar, l'hora de fer les banyeres i el sopar.

stats