Criatures 10/08/2013

Pròxima parada, la platja

La xarxa de transports metropolitans permet arribar a les platges de manera còmoda, ràpida i sostenible

Gemma Castanyer
3 min

Apeu, en bicicleta, en metro o en autobús: quin escollim avui? Aquest estiu accedir a les platges del litoral metropolità és senzill si apostem per anar-hi en transport públic: "La ubicació dels nostres municipis, alguns dels quals costaners, facilita que tinguem una xarxa de transports connectada amb el litoral. Gràcies a un complet servei de bus podem gaudir de qualsevol de les 38 platges del litoral metropolità a més de comptar amb el metro, que dóna servei a Barcelona ciutat i a 6 municipis més", explica Joan Maria Bigas, director de serveis tècnics de transport i mobilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

A més del transport col·lectiu, qui vulgui també pot apostar per opcions de mobilitat saludable com és el cas de la bicicleta o simplement anar-hi a peu: "Des de l'AMB ens agrada impulsar el transport sostenible -diu Bigas-. Anant a peu o en bicicleta fem exercici i contribuïm a una millora mediambiental. A més, aquesta temporada disposem d'aparcabicicletes a les passeres de les platges i del Bicibox, un servei públic per aparcar la bicicleta de manera segura i que ja s'ha instal·lat a 12 dels 36 municipis metropolitans", afegeix.

Aquest ventall d'opcions, com apunta Bigas, redueixen la despesa energètica i eviten col·lapses en hores punta: "Desplaçar-se a la platja amb transport privat és complicat, sobretot quan arriba el cap de setmana i durant els mesos de més afluència. El transport públic constitueix la solució més potent per accedir a les platges de manera ràpida".

Més gent, més busos

Aquest estiu prop de 9 milions de persones accediran a les platges del litoral metropolità (un milió més que l'any passat). Per donar servei a tots els ciutadans, alguns municipis metropolitans, com Barcelona, el Prat de Llobregat i Viladecans, han incrementat la flota de transport públic durant el període de vacances. A Barcelona, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha reforçat les línies que circulen per la zona de platges tant els dies feiners com els dissabtes i festius.

Viladecans, per la seva banda, ha engegat la campanya De casa a la platja, només cal pujar a l'autobús! Fins l'1 de setembre aquest municipi del Baix Llobregat ofereix una línia específica d'estiu que enllaça el centre urbà amb la platja de la Murtra. "Les famílies i la gent gran n'estan molt satisfets i valoren molt positivament aquest servei -explica Carles Ruiz, alcalde del municipi-. Des de fa sis anys que portem a terme aquesta iniciativa amb la voluntat que l'accés a la platja sigui tan sostenible com sigui possible. En un futur ens agradaria ampliar els horaris perquè la principal via d'arribada a la nostra costa sigui el transport públic o bé els desplaçaments a peu i en bicicleta", afegeix.

Pel que fa al Prat de Llobregat, el consistori també ha reforçat les línies d'arribada a la platja: "Apostem perquè la gent conegui la nostra platja i aparqui el cotxe a casa -diu Maite Giralt, tècnica de mobilitat del Prat-. És un servei que funciona molt bé malgrat que en hores punta sempre vagi ple. L'any vinent ens agradaria ampliar el servei durant les franges més crítiques", afegeix.

Una opció en alça

L'increment de la mobilitat durant els mesos d'estiu fa créixer any rere any el nombre d'usuaris que aposten per desplaçar-se en transport públic: "Els passatgers són cada vegada més conscients dels múltiples avantatges de desplaçar-se en bus o en metro -explica Joan Maria Bigas-. Aquest factor, sumat a la crisi econòmica i a una consciència social més gran, fa que aquesta sigui l'opció escollida per un gran nombre de ciutadans", conclou.

stats