Criatures 08/06/2013

Pares i fills: herois compartits

Les llibreries s'omplen de reedicions de clàssics de la literatura infantil. Grans i petits es retroben en el paper

Paloma Arenós
4 min

Fa 30 anys la barcelonina Núria Rodó era una nena de 12 anys, devoradora de llibres, que va descobrir la nissaga Torres de Malory a la biblioteca de la seva escola i es va deixar endur per les aventures d'unes adolescents en un internat britànic escrites per Enid Blyton entre el 1946 i el 1951. Rodó, avui professora d'anglès i de castellà i codirectora de l'escola de cangurs CompassBCN, s'ha tornat a retrobar amb les heroïnes de la seva infància gràcies a una reedició dels sis títols de la col·lecció que l'editorial RBA-Molino ha fet el 2012 i que han caigut a mans de la seva filla Emma. Mare i filla tenen ara lectures i heroïnes compartides.

"És emocionant poder compartir lectures amb la meva filla perquè ens agrada comentar la jugada i analitzar els personatges i l'acció. L'Emma també és una gran lectora i això hi ajuda molt", explica somrient. La mare recorda que el que més li agradava quan llegia Blyton de petita era que "aquelles noies, tot i estar en un internat, tenien molta independència i vivien experiències molt més interessants i emocionants que jo en la meva vida de llavors, que consistia a anar de casa a l'escola".

La gràcia d'aquesta parella és que l'Emma, d'11 anys, s'ha llegit gairebé tots els llibres de la col·lecció en anglès. "Vaig a una escola americana des de P-5 i l'anglès no em suposa cap problema. Tot i que l'entorn que hi ha a la història és antic i no hi ha cap tecnologia de les que tenim ara -com mòbils o ordenadors-, els llibres m'han agradat molt perquè la història d'amistat entre les noies és molt maca i si s'han de protegir davant d'una mestra, ho fan", diu admirada. La clau, segons Rodó, és que els valors que atrapen el lector són els mateixos fa 30 anys que ara: "La fidelitat de les noies i l'amistat continuen enganxant", reconeix.

La Núria Rodó destaca que entre les amigues de l'Emma s'ha produït el boca-orella i "en molt poc temps també se n'han fet seguidores". "Hem regalat alguns llibres de la sèrie en els aniversaris de les nenes i hem triomfat", assegura satisfeta.

Valors vigents

L'editora de Torres de Malory , Laia Esqué, està totalment d'acord amb la vigència dels valors. "L'amistat i la camaraderia que es viu a l'escola és un valor universal que sempre serà vigent. Tot i que els detalls de formació formin part d'una altra època, amb un model femení molt diferent, la lectura d'aquesta sèrie segueix reforçant temes com el respecte, la lleialtat i la companyonia", argumenta. Esqué afirma: "L'atractiu de la sèrie són les peripècies a l'internat. Situacions atemporals com les competicions esportives, les malifetes, l'emoció de les excursions, els berenars compartits, les exigències escolars i l'arribada de noves companyes o professores... donen vida eterna a aquestes heroïnes que van fer la seva primera aparició a les llibreries l'any 1946".

L'última edició de l'editorial RBA-Molino ha estat un èxit massiu. Al Sant Jordi passat se'n van vendre 25.000 exemplars i a hores d'ara ja gairebé han arribat als 100.000. A més d'unes il·lustracions actualitzades amb un estil de còmic, "s'ha fet una nova traducció de l'edició revisada pels editors anglesos". I continua l'editora: "En aquesta actualització es conserva el text original mantenint el llenguatge d'una novel·la ambientada en un altre temps, però amb expressions comprensibles per als lectors del segle XXI". Esqué subratlla: "L'obra d'Enid Blyton ha tingut diverses edicions des dels anys seixanta, quan es va publicar per primer cop, i sempre ha estat part del catàleg viu de l'editorial. El projecte de reeditar Torres de Malory per acostar-lo als lectors d'avui d'una manera atractiva va venir després de veure'n una nova edició il·lustrada i revisada que es va fer a Anglaterra". El revival ha agradat tant a mares i filles que l'editorial ja ha engegat un nou projecte i està reeditant una altra de les sèries més conegudes d'Enid Blyton, Aventuras , "amb un format il·lustrat i actualitzat de manera semblant", descriu.

No és només nostàlgia

Els herois literaris compartits entre adults i petits són claus per al creixement personal de tots dos, segons l'editora de RBA-Molino. "Compartir les lectures que ens han fet lectors és una oportunitat fantàstica. Poder fer-ho, a més a més, amb un llibre que resulti atractiu per a les criatures, i no només com a exercici de nostàlgia, és una oportunitat molt gratificant". "Entenc -conclou- que l'oferta existent a les llibreries actuals queda molt allunyada de les lectures habituals dels pares en les edats corresponents, així que els compradors veuen en aquestes sèries una oportunitat de tornar a compartir experiències lectores amb els seus fills". També és el cas de la Marta i la seva filla Berta. La Marta explica: "Havia llegit molts dels llibres d'Enid Blyton quan era petita. Me'ls passava la meva cosina. Eren Las aventuras de los cinco ". Ara a la Berta li cauen a les mans les noves edicions dels clàssics d'aquesta escriptora i ja té previst que, un cop acabi l'escola, començarà a llegir-los.

L'abella Maya

Els herois compartits també es troben, per exemple, en la nissaga de Harry Potter, ja que l'han llegit tant adults com adolescents i criatures. "A casa els vaig començar a comprar per als meus fills d'11 i 13 anys i jo me'ls he llegit tots: m'ho he passat molt bé i ho dic orgullosa", explica l'eivissenca Anna Garcia. Una altra mare que també està compartint herois, en aquest cas televisius, és la sabadellenca Jennifer Barrios. Recorda com gaudia de La abeja Maya a TVE fa una trentena d'anys, i reconeix que els seus fills -Iñaki de 5 i Noa de 3- "s'ho passen la mar de bé amb la nova versió. Penso que és una sèrie útil per aprendre a conèixer la vida dels insectes i la natura".

stats