Menú de tardor

Verdures i peix blau

Per menjar verdura: crema de carbassa

Recepta familiar de Joan Roca

Ingredients: 1 carbassa; 3 cebes; 3 porros; aigua; sal, pebre i oli d’oliva.

Preparació. Peleu i trossegeu els porros, les cebes i la carbassa. Poseu un raig d’oli d’oliva en una olla i estofeu-hi les hortalisses. Quan s’hagin estovat afegiu-hi l’aigua mineral i un pessic de sal i pebre i deixeu que faci xup-xup uns 20 o 25 minuts. Tritureu-ho fins que us quedi una crema ben fina. Per decorar, daus de pa torrat o xips de carbassa i un rajolí d’oli a cada plat.

Per menjar peix: lassanya de tonyina en escabetx

Recepta cedida per www.espaitonyina.cat.

Ingredients: 2 rodanxes de tonyina; 6 plaques de caneló; 1 tomàquet d’amanida; mitja ceba; 1 pastanaga; sal, oli, vinagre i orenga.

Preparació. Talleu la ceba i la pastanaga a la juliana i passeu-les per la paella. Feu una barreja amb l’oli i el vinagre i afegiu-ho. Mentrestant, bulliu les plaques de caneló i talleu el tomàquet a làmines no gaire gruixudes que posarem en un bol amb un pols de sal i un raig de vinagre i oli. Quan la ceba i la pastanaga estiguin ben fetes, apagueu el foc i afegiu-hi els lloms de tonyina. Hauran d’estar macerant uns 15 minuts per aconseguir un bon escabetx. Ja només falta muntar el plat: poseu una capa de tonyina, una de placa i després una de tomàquet, decorant-ho tot amb daus de tomàquet.