Criatures 28/04/2012

Colònies familiars. Un descans alternatiu

Paloma Arenós
3 min
Colònies familiars Un descans alternatiu

És un descans familiar alternatiu als hotels i al lloguer d'apartaments i a molt bon preu. En els últims anys -i amb les retallades de la crisi- s'ha anat consolidant un nou model de vacances: les colònies en família. Els caps de setmana, la Setmana Santa i durant tot el mes d'agost els pares, les mares i els seus fills poden gaudir de l'experiència d'anar de colònies plegats i participar de les activitats lúdiques i lligades a la descoberta de l'entorn que organitzen els monitors i monitores especialitzats.

Descansar en cases equipades enmig de la natura en racons tan privilegiats com la riba del pantà de Sau a les Guilleries, la vall d'Ogassa al Ripollès o als peus de Montserrat, al Bages, és tota una experiència. Les famílies són rebudes a cada casa i s'incorporen a una dinàmica molt semblant a la que es troben els infants en les seves colònies. Un educador ambiental experimentat i coneixedor de l'entorn s'encarrega de la dinamització del grup. "Així es propicia la relació amb altres famílies i nens i es prepara un programa d'activitats en funció dels interessos de les diferents famílies que conviuen a la casa durant l'estada", destaca el portaveu de la Fundació Catalana de l'Esplai, Josep Maria Valls.

La necessitat del sector d'adaptar-se a les noves demandes socials està portant cada cop més les cases de colònies a acollir famílies, una opció que se suma a la tradicional oferta per a grups, esplais i associacions. Durant les passades vacances de Setmana Santa, la gerent de la Fundació, Núria Valls, va constatar un increment del 20% en aquest tipus de colònies. "És una activitat que, pels seus preus assequibles, està agafant molta força", apunta. L'oferta és variada i atractiva. Excursions de tota mena, activitats esportives com passejades amb BTT, jocs, gimcanes, tallers... Tenen totes les activitats a l'abast: des d'una excursió a Montserrat en cremallera fins a una sortida en caiac per tocar la punta del campanar de Sau. Però atenció: aquí no es tracta que el monitor distregui els nens, sinó que es demana que els pares participin, descobreixin i es diverteixin amb els fills, cosa que la feina i els compromisos quotidians no sempre permeten. Això sí, els monitors especialitzats guien en les activitats lúdiques i esportives i ofereixen un ampli ventall de possibilitats, preparant un programa a mida.

Set nits, des de 215 €

A l'agost, en plena temporada alta, una setmana a pensió completa (set nits, inclosos esmorzar, dinar, berenar i sopar, activitats dirigides i piscina) costa des de 215 € (adults) i 156 € (infants fins a 12 anys). I, fins als 3 anys, els petits no paguen. Valls destaca que "totes les cases estan adaptades per a persones amb problemes de mobilitat, les habitacions són d'ús exclusiu per a cada família i la majoria compten amb un bany propi".

El veí de Cornellà David Calabuig i la seva família són uns usuaris experimentats en aquestes vacances alternatives. És pare de la Noa, de 8 anys, i de la Mar, de 6, i la passada Setmana Santa van gaudir d'uns dies de relax a la casa de colònies de Viladoms de Baix, de la Fundació Catalana de l'Esplai. "Ens agrada molt la fórmula perquè les cases són en un entorn natural i amb edificis sostenibles. El menjar és senzill i casolà, amb productes locals i de dieta mediterrània. Sóc tècnic de medi ambient i tot això ho valoro especialment", detalla. Van estar-s'hi quatre dies i l'experiència és més que positiva. "És un tipus de turisme especial perquè vas a compartir moments únics. Pots fer la teva descoberta individual de l'entorn, amb l'assessorament d'un monitor, o també pots compartir experiències amb altres famílies". La família Calabuig recorda que va participar en un taller de sons d'ocells i van fer diferents itineraris per la natura. N'estan molt satisfets i no descarten repetir-ho a l'estiu.

Les colònies, un premi

La barcelonina Aurora Mas, mare del Ramon, de 15 anys, i de l'Helena, de 13, porta els seus fills de colònies al juliol amb la Fundació Pere Tarrés des que tenien 8 anys, però han estan vinculats al casal des que eren ben petits. "És una entitat que em dóna molta confiança perquè compartim molts valors, com la solidaritat, l'esforç i la responsabilitat". A mesura que els fills han anat creixent, han canviat les necessitats i els últims anys s'han decantat per colònies temàtiques. "L'Helena va escollir la lingüística, per reforçar anglès, i el Ramon, quan va acabar sisè de primària, va passar 10 dies recorrent Menorca en bicicleta. Sempre els ho hem plantejat com un premi pels bon resultats acadèmics. Han de ser conscients que és una despesa important, si s'hi afegeixen les vacances en família a l'agost".

stats