29/01/2021

Antivacunes al Govern?

2 min

Fa un mes explicàvem que les autoritats britàniques havien dit inicialment que la vacuna contra el covid no es podia administrar a dones embarassades o lactants (ho van corregir a finals d’any) però que la FDA nord-americana havia adoptat una posició més racional. Més tard, l’Agència Europea del Medicament va continuar pel bon camí i la fitxa tècnica de la vacuna (21 de desembre) deia: “Només s’ha de considerar d’administrar durant l’embaràs si els possibles beneficis superen els possibles riscos per a la mare i el fetus” i “no se sap si s’excreta a la llet materna”. En una pàgina informativa afegia: “No s’espera cap risc durant la lactància”. Evidentment, cap persona ha de prendre cap medicament si els riscos superen els beneficis. Per què només ens recorden aquesta obvietat quan parlen d’embaràs i alletament? Potser pensen que les dones són ximples?

Doncs bé, comparem riscos. Covid, dos milions de morts al món, més de 50.000 a Espanya, dels quals prop de 10.000 sanitaris. El risc és tan alt (no tan sols per als sanitaris, sinó per a tota la població) que no ens podem reunir amb la família, no podem sopar als restaurants, no podem sortir del municipi, no podem anar pel carrer sense mascareta... Preguntar-li a una embarassada en aquest moment si el seu risc és “alt” o “baix” és insultant; tots estem sotmesos a un risc altíssim. Vacunació: efectes secundaris lleus després de més de 30 milions de dosis administrades al món; cap motiu teòric per imaginar un risc especial durant l’embaràs o la lactància.

I aleshores, ¿per què la Generalitat va dir inicialment que no es podia vacunar embarassades i mares lactants? El 7 de gener ho van corregir i ara ja diuen que les embarassades es poden vacunar “en situacions molt particulars” i que “pot rebre la vacuna una mare que alleta”; però en diversos racons de la web CanalSalut.cat encara diuen (20 de gener) disbarats com “no es recomana la vacunació en [...] dones embarassades, dones que estiguin alletant nadons” o “la vacunació s’ha de posposar fins que ja no es faci l’alletament matern”. ¿Potser algú a Sanitat creu que la vacuna “ens canvia l’ADN” o que hi han ficat “un xip per controlar-nos” que pot travessar la placenta? Negar a una treballadora sanitària la vacuna és una discriminació que pot tenir conseqüències penals.

stats