11/02/2022

La transgressió de llegir

2 min

Correspon als més joves alliberar-se dels costums i principis morals que els limiten la llibertat. N'hi ha que s'acontenten amb les petites transgressions de la música, la manera de vestir, les drogues o el sexe. Però és evident que eren més transgressores la música de rock i la manera de vestir dels anys 60 que no pas cap de les propostes del segle XXI. Les drogues són bàsicament evasives i, finalment, alienants. I el sexe ja ha fet la seva petita revolució, i ara no resulta gaire transgressor ni follar en un tren amb un desconegut ni fer-ho amb un company de classe al llit dels pares.

La transgressió possible, mentre els joves no us ajunteu per canviar el món o, si més no, per limitar els abusos que es deriven de la propietat privada, és la lectura. Llegint, podeu fer una revolta personal. Ismael, el personatge narrador de Moby Dick, diu al principi del llibre que quan se sent aclaparat com un novembre humit i rúfol i se sent rabiós contra el món que l'envolta, s'embarca tan aviat com pot. “Això és el meu substitut de la pistola i la bala”, diu. I jo encara hi veig una altra metàfora al darrere: la literatura, el llibre mateix, l'obsessió delirant de caçar la balena blanca, aquest relat grandiós sobre la rebel·lió humana contra el que no té remei, també és per a Herman Melville, i per a les dones i els homes que escriuen amb sinceritat, el substitut de la pistola i la bala. 

La transgressió consisteix a no conformar-se amb el món que veieu a l'Instagram o la tele, o amb el que us diuen els vostres pares o els vostres companys, per respectable que sigui. Llegir és escoltar la veu de gent que s'ha preparat molt i que us pot explicar els reptes del feminisme, la immigració, els sistemes socials o el medi ambient. Aprofito per recomanar els llibres de Yuval Noah Harari, que són perfectament entenedors per a nois i noies des dels 16 o 17 anys.

Llegir novel·les importants, o poesia, ens fa viure la vida i la intimitat dels altres, compartir-la, i entendre com pensem, què ens amaguem o ens resistim a acceptar. Qui som. Com som.

Llegir és el millor antídot contra les mentides, els tòpics i el conformisme. Llegir ens convida a canviar coses, començant per nosaltres mateixos. Llegir ens fa lliures, perquè ens prepara per tenir les nostres pròpies idees, amb fonament i amb arguments per defensar-les. Per això llegir és tan transgressor. I més ara, que els lectors de divuit o de vint anys sou una minoria.

stats