FORA DE CLASSE

Tot a punt per començar

Des de l’1 de setembre els docents estem treballant perquè en aquest nou curs tot surti bé. Com cada any, comencem retrobant antics companys i coneixent-ne de nous. Alguns perquè han volgut canviar, d’altres perquè no tenen la plaça. Fins i tot n’hi ha que arriben dos dies abans de començar el curs. Des del primer dia ja fem els exàmens de recuperació, que corregim de seguida per poder tancar immediatament l’avaluació final del curs.

La primera setmana és més intensa del que els pares i els alumnes es poden pensar. Amb les notes definitives decidim qui passarà de curs i qui haurà de repetir perquè no ha recuperat les assignatures pendents. A vegades aquestes avaluacions es poden allargar hores i hores, sobretot en cursos de final d’etapa on, sense necessitats de revàlides, es juguen el graduat escolar o el batxillerat. Una vegada s’han definit els resultats es procedeix a tancar els grups per al curs 2016/17 i definir qui farà què i a quines hores. És tan complex tancar els horaris que ho ha de fer un ordinador a partir de barrejar totes les dades.

Acontentar a tothom és impossible perquè les variables són gairebé infinites. Abans que comencin les classes ens reunim per departaments i per nivells educatius i planifiquem el curs en global, calendari, avaluacions i activitats destacables. Tot plegat ho fem perquè quan els alumnes entrin per la porta el dilluns 12 de setembre se sentin com si fossin a la seva segona casa. En realitat així ens ho plantegem, perquè molts passen més hores amb nosaltres que amb els seus pares.

Aquest curs, com gairebé sempre, s’intueix mogut i marcat pel calendari polític pel que pugui decidir tant la Generalitat com el govern central, que clarament giren en direccions contràries. Malauradament se segueix tractant l’educació i l’ensenyament amb molt poc respecte. Sovint ens sentim titelles en mans de decisions interessades, arbitràries i gens pedagògiques.

Jo, personalment, intentaré transmetre el màxim d’entusiasme als alumnes que hagi d’avaluar i, sempre que pugui i em deixin, insistiré a defensar la importància de la cultura i la literatura com a vehicle per dominar la llengua i el pensament. M’esperen deu mesos de lluita, paciència i emocions fortes.