30/09/2017

Temporada d’adaptacions

Les primeres setmanes de setembre el meu carrer canvia. De sobte, al matí, hi apareixen progenitores i progenitors, acompanyats de petits menors d’edat a càrrec (MEC). Tots ells enfilen cap a una llar d’infants pública que hi ha a cinquanta metres del meu domicili, que algú amb sentit de l’humor va decidir construir just quan a casa vam enllestir la bonica etapa del món preescolar. I és que ha començat la temporada d’adaptacions.

Amb les adaptacions sovint em sentia en fals. El petit MEC campava al seu aire, indiferent i feliç, mentre la combinació de vida laboral i familiar esdevenia un acudit dolent. L’autèntica adaptació començava el dia que començaven les classes, i no mentre durava aquella gimcana d’avui una hora, demà una i dos quarts, l’altre dues hores... A partir d’aquí podia passar de tot. Que el MEC bramés per quedar-s’hi, i que servidora deixés anar un seguit de “cagunladaptaciódequècoihaservit”, i després provés d’actuar com una barreja de tendra mare Ingalls i Terminator. Que el MEC no bramés i jo me’l mirés suspicaç, com qui es mira un petit traïdor a la causa materna. Que el MEC passats dos dies trobés que aquella broma de deixar-lo allà no feia gràcia i comencés a bramar. O que el MEC no bramés mai i passats dos dies encara me’l mirés amb una mirada més suspicaç de traïdor a la causa materna. Però tant si ploraven com si em deien “Mamà, va, marxa, que he de jugar”, un cop travessava la porta m’aturava, parava l’orella uns segons per escoltar i comprovava que els plors, si existien, s’aturaven a l’instant i que el més normal era sentir-los riure a cor què vols. A partir de llavors començava la meva adaptació: si em sentia la madrastra de la Blancaneu procurava deixar de sentir-m’hi, i si em sentia més propera a Cruel·la de Vil, que com a mínim no se’m notés. En tot cas era un període estressant que m’alegro d’haver deixat enrere... Si no fos que d’adaptacions en seguim vivint ara mateix.

Cargando
No hay anuncios

La MEC número 1 ha començat la universitat i la vida laboral. El MEC número 2, batxillerat. I el número 3 ha canviat d’escola per començar l’ESO. De tots ells el que necessita més adaptació és el petit, que ara va a un centre més gran. Diu que vol comprar loteria, i que si li toquen 2 milions d’euros els donarà a la seva antiga escola perquè obrin classes de secundària. Tot i que també explica que els companys i els professors són macos. Quan el veig marxar a escola amb el cor encongit per l’estrès de la novetat, tot i que dissimulo i no l’hi dic, a mi també se m’encongeix el melic, una mica. Llavors m’obligo a recordar quan era capaç de deixar-lo a la llar d’infants i de córrer cap a un cafè per esmorzar tranquil·lament i li dic: “Au, espavila’t, no arribis tard”, amb la veu de Terminator Ingalls més efectiva que puc emetre, i funciona.