21/04/2021

Recàrrega col·lectiva de bateries

2 min

La continuació de l’activitat Com estàs de bateria?, a partir de la metàfora dels telèfons mòbils, que explicava fa uns dies, consta de dues parts més. 

La primera s’adreça a un mateix i consisteix en reflexionar sobre quines coses m’ajuden a recarregar la bateria (és a dir, els ànims, les forces, les energies, l’entusiasme, l’alegria, l’optimisme, etc.). L’objectiu no és elaborar una llista molt llarga, sinó factible i efectiva. L'important és la qualitat, no la quantitat. Val més pocs recursos, que puguin posar en pràctica i resultin eficaços, que no pas molts i que no se’ls apliquin o no els funcionin. Per seguir amb la mateixa metàfora, recomanem recollir-los individualment en un full amb la imatge d’un carregador de bateria. Tot seguit, es posen en comú aspectes com ara si hi ha coincidències en els recursos que ha posat cadascú i també si hi ha algun recurs d’una altra persona que els ha agradat molt o que troben molt útil. En aquest cas, el poden demanar prestat i incorporar-lo a la seva llista. Si es fa a l’escola, es pot fer en grups de cinc, per facilitar l’intercanvi i la participació de tothom.  

La segona part de l’activitat s’adreça a les persones del voltant i consisteix en pensar quines coses poden oferir a les companyes i companys de classe, o bé a la família, per ajudar-los a recarregar les seves bateries. Primer, es pot projectar un vídeo breu de YouTube titulat Cadena de favors infinita. A l'acabar la projecció, es reprenen els grups i se'ls proposa que cada membre es comprometi amb un altre a oferir-li o regalar-li alguna cosa no material, que li carregui la bateria. Han de posar-se d'acord i conformar una cadena de recàrrega de bateries, de manera que cada noi o noia doni una cosa a un company o companya i en rebi una altra a canvi. Amb la condició que la persona a la qual es dona i de la qual es rep han de ser diferents. 

És indispensable que el que donin sigui alguna cosa que poden i volen donar i el que rebin alguna cosa que els vingui de gust rebre. Es tria una persona portaveu per grup, que explicarà breument al gran grup la cadena de recàrrega de bateries que han establert. L’activitat incrementa el benestar i la cohesió grupal i sol agradar molt. També es pot fer en família i es pot repetir més vegades. 

stats