08/04/2021

Quina mania amb el prepuci dels nadons!

2 min

Encara trobo nens als quals un professional sanitari ha fet el tirón (mai no he sentit que tingui un nom en català, encara que es faci molt sovint a Catalunya). La maniobra consisteix a retirar de forma forçada i brutal el prepuci quan encara està adherit al gland del penis (com és normal en els nens). Això produeix dues superfícies (el gland i l’interior del prepuci) en carn viva, i unes ferides radials al prepuci que triguen molts dies a curar-se i que són molt doloroses, sobretot a l'orinar. Aquesta maniobra cruel, inútil i perillosa es fa de vegades en nens de 3 o 4 anys, però també ho he vist abans dels tres mesos. Es fa sovint per sorpresa, sense demanar permís ni avisar els pares (i molts, ja informats, comencen a demanar als pediatres que no ho facin, i fins i tot a exigir que no es retiri el bolquer en les revisions rutinàries).

Desconec l’origen d’aquesta pràctica, relacionada amb la circumcisió ritual (mutilació genital masculina). Mai, en quaranta anys, he vist un sol document que ho recomani. Al contrari, els llibres de text, les societats científiques, les webs d’informació sanitària dependents d’autoritats, hospitals i organitzacions serioses condemnen clarament aquesta pràctica, i desaconsellen també la versió menys brutal (“retira-li cada dia suaument la pell quan el banyis”). M’agrada especialment com ho expliquen a Nova Zelanda (www.kidshealth.org.nz/how-care-your-childs-foreskin). No és possible que els professionals que ho fan ho hagin estudiat enlloc. Sembla una pràctica ancestral que es transmet per imitació des de temps remots i salvatges.

El prepuci està adherit al gland en gairebé tots els nadons. Es va obrint i separant de manera espontània, habitualment abans dels 18 anys. Estirar cada dia el prepuci d’un noi, perquè s’obri, és tan absurd com estirar cada dia els pits d’una nena perquè li creixin. Són processos naturals que tindran lloc en el moment oportú.

És completament normal que el prepuci s’infli com un petit globus quan el nen fa pipí. És normal que sota el prepuci s’acumuli una substància blanca, l’esmegma, que no és “pus” ni “brutícia” i no cal rentar. Molt rarament hi ha motius mèdics per fer una circumcisió, tan sols quan la pell ha quedat massa tibant per la cicatrització de les ferides causades justament pel tirón o per infeccions repetides.

stats