30/04/2021

Si dius que ets un 'boomer'… és que ho ets

2 min

El 9è manament dels meus 30 manaments per tractar amb adolescents, publicat per Editorial Claret (si us ha semblat un moment teletienda… teniu raó!), fa així: "Evitaràs fer servir expressions de l'adolescent… si no és que vols fer el ridícul".

M'hi ha fet pensar la tendència que he notat darrerament en molts adults (un servidor inclòs) de referir-nos a nosaltres mateixos com a boomers. El que va començar com un… insult? –davant d'una opinió molt antiga i conservadora, respondre amb un sec i despectiu "Ok, boomer"– ens ha acabat fent gràcia, una mica com l'etiqueta #YoFuiaEGB

Està molt bé, sempre que tinguem present que deixar anar una expressió no ens fa més joves. Sobretot si la fem servir amb el previ aquell tan repel·lent de "Com dieu vosaltres, els joves…", que fa tanta ràbia i que obté sovint la resposta: "Això ja no ho diu ningú, papa: només ho dius tu!" Tant li fa si li has sentit dir allò fa cinc minuts: a partir del moment que nosaltres, adults, fem servir allò, allò s'ha contaminat d'adultisme, ja té la lepra!

Hem de permetre que els adolescents tinguin el seu vocabulari, les seves expressions, tan acolorides, tan canviants, d'orígens tan diversos (videojocs, mems, influencers, youtubers, publicitat…). No cal que sapiguem què volen dir totes i cadascuna de les paraules que pronuncien. Acceptem amb humilitat –no amb condescendència– que no ens estem empanant de res (una altra expressió ja obsoleta!), sense preguntar insistentment què vol dir cada cosa. Si ens ho expliquen, bé. I si no, també. 

Els adolescents han de poder distingir-se dels adults: en la seva música, en els seus pentinats, en el seu vestuari, en les seves xarxes socials, en el seu llenguatge… No és fàcil ser adolescent en aquesta època, quan els adults ens apropiem dels seus signes d'identitat i envaïm els seus espais físics… i metafísics. Si els nostres pares i avis haguessin presumit tant de la seva condició de carrosses com nosaltres de la de boomers, no ens hauria agradat gens!

No sempre tinc coses a dir, però això sí que us ho diré: si voleu fer servir expressions dels adolescents, endavant, però que no sigui per fer-vos els guais o els enrotllats. Entre altres coses, perquè guai i enrotllat ja no ho diu cap adolescent!

stats