03/12/2021

Un pit-roig nadalenc

2 min

S’acosta Nadal i les plataformes ja han començat a incorporar novetats per mirar en família. La més destacada és Petirroja, un especial nadalenc que Aardman Animations ha fet per a Netflix. És la primera producció que la companyia britànica fa en exclusiva per a la plataforma nord-americana i que posa en tensió la relació entre Aardman i la BBC, un tàndem vital per a l’animació britànica de les últimes dècades.

Potser per les expectatives derivades d’aquest canvi han debutat amb una peça petita, un especial de trenta minuts que explica la història d’un pit-roig que ha viscut tota la vida amb una família de ratolins. En conseqüència, n’ha adoptat els costums, posant-se unes orelles dalt del cap i participant com un ratolí més en les incursions que la família fa a les cases dels humans, on arrepleguen el menjar que sobra dels àpats de Nadal. En aquestes escenes hi ha una crítica subtil als excessos de les festes i, en un altre moment posterior, al consumisme que ens porta a voler objectes sense parar. I aleshores arriba el moment en què el pit-roig s’adona que no és un bon ratolí. Que com a ratolí és un desastre.  

És un moment que provoca una trencadissa en el si del personatge, que sent que no encaixa. Triant aquest tema, Aardman connecten el seu especial nadalenc amb un clàssic del gènere com és Rudolph i el seu nas lluminós. Però aquí la sensibilitat dels nous temps és clau i en cap moment hi ha cap personatge que sigui cruel amb el pit-roig. Un comentari casual que no ha de ser necessàriament malintencionat pot ser igualment dolorós i desestabilitzador.

La història, explicada amb números musicals (el primer cop per a Aardman) divertits i atrevits en l’execució, acaba, per descomptat, amb la família de ratolins fent veure al pit-roig que per a ells és un més i que en una família també hi cap la diferència. Un missatge diàfan per a les festes de Nadal servit amb la cura pel detallisme habitual d’Aardman. La història pot semblar senzilla, però la feina d’animació en stop-motion que hi ha al darrere és molt complexa. L’ús del feltre acaba de donar a aquest especial una calidesa especial que és perfecta per a aquestes festes de Nadal. Recomanada a partir de 6 anys, amb l’avís que hi ha un gat malvat de mirada furibunda que pot espantar alguns infants.

stats