07/07/2022

Les olors a les quals no poden accedir les pantalles

2 min

BarcelonaLa meva xerrada per a famílies i mestres Com fer de la lectura una aventura (i no una tortura!) comença demanant als assistents que tanquin els ulls mentre els llegeixo les dues primeres pàgines d'El Perfum, de Patrick Süskind, on descriu la pudor que feia París al segle XVIII. Quan acabo de llegir-les, tothom obre els ulls… i tothom està olorant!

És l'extraordinari poder de la lectura, que a través del sentit de la vista (o el de l'oïda), pot activar el sentit de l'olfacte, que és extremadament poderós.

A mi em passa sovint que sento olors que em transporten als estius d'infantesa i joventut, estius de colònies i campaments, i no em quedo tranquil fins que no les identifico. Vull compartir amb vosaltres un petit inventari d'olors, a veure si també us transporten!

L'olor d'herba humida al matí, l'olor de terra xopa després de la tempesta, l'olor de clor de la piscina, l'olor de la crema solar, l'olor càlida de les pedres a l'hora de la migdiada (d'això de barrejar sentits se'n diu sinestèsia: guardeu-vos-ho per al proper examen de selectivitat!), l'olor del sabó de rentar roba, l'olor de la roba que s'ha eixugat al sol i l'olor de la roba inevitablement una mica humida que ha anat massa aviat a l'armariet o a la motxilla, l'olor de sopa de sobre i l'olor de llet ja barrejada amb Cola-Cao (o Nesquik, ara no ens barallarem per això), l'olor dels vàters al final del dia i l'olor de lleixiu després que els netegés el grup que li tocava aquella feina ingrata, l'olor de Dacs (els nostres Plastidecor) a sobre del paper d'embalar marró, l'olor de "nou" del sac o la motxilla estrenats aquell estiu, l'olor de peus (bé, la pudor) d'un munt de sabatilles a la porta del dormitori farcit de lliteres, l'olor de la loció antimosquits (Autan era la nostra) que tant semblava agradar a molts mosquits… i l'olor de colònia per a aquella "nit de gala", o per arribar una mica presentables l'últim dia, quan ens recollissin els pares…

No sempre tinc coses a dir, però això sí que us ho diré: si, llegint això, us heu sorprès olorant, recordant o afegint olors a la llista, feu que els vostres fills i filles vagin de colònies i campaments, i puguin crear els seus records olfactius. A més, sabeu què tenen en comú totes aquestes olors? Que no s'hi pot accedir a través de les pantalles!

stats