30/12/2021

El museu dels Mironins

2 min

La perspectiva de passejar-se per les sales d'un museu provoca un arqueig de cella en molts nens. Si no voleu veure peus arrossegant-se amb desgana davant dels quadres, i evitar les cares d'abatiment tot just començar la visita, val més trobar una manera de trencar la percepció, massa comuna, que un museu és avorrit. Aquesta és part de la intenció de la sèrie Mironins, recentment estrenada al Súper 3, on anar a un museu és sinònim de diversió, creativitat, joc, imaginació i rialles. Parteix d'una idea que capta l'atenció dels espectadors immediatament: al Museu Joan Miró, quan es tanquen les portes i els visitants marxen, tres taques de pintura cobren vida i viuen aventures.

Cada episodi comença així, amb les taques corrent pel museu mentre la vigilant dorm, i té una de les obres de Joan Miró com a protagonista. Les taques es fiquen dins d'un quadre i es posa en marxa una història trepidant i estimulant. L'origen de la idea és el llibre Mironins, escrit per Anna Carretero, Marcela Hattemer i Anna Purroy, treballadores de la Fundació Joan Miró, i que els creadors de la sèrie, Mikel Mas i Celia Rico, han utilitzat com a punt de partida.

L'espectador se submergeix literalment en l'univers creatiu de Joan Miró, que la sèrie replica amb un gran encert, no només pel que fa als motius i imatges que utilitza, sinó també per l'estil surrealista, els espais onírics i el desafiament de la lògica que guien moltes aventures d'aquestes taques juganeres.

Cada taca reflecteix la personalitat d'un infant d'una edat diferent: la blava, que és la més emocional, la de 3 anys; la vermella, que és molt moguda, la de 5 anys, i la groga, que rumia abans d'actuar, la de 8 anys. D'aquesta manera es dirigeix a una franja d'espectadors molt àmplia. Els personatges tenen una expressivitat que connecta instantàniament amb la canalla, ajudats pels colors vius, una animació deliciosa i una banda sonora que crida al joc. Perquè es tracta justament d'això, de jugar. Al final de cada episodi s'obren les portes del museu i un guia fa una explicació visiblement avorrida a un grup de criatures sobre el quadre que ha inspirat l'aventura. Tots fan cara de tedi fins que un dels Mironins treu el cap i aleshores esclaten a riure. Si les criatures de casa també riuen és perquè Mironins és la millor sèrie infantil del 2021.

stats