08/03/2021

El valor de la memòria

2 min

Sembla que una habilitat que tenim els humans és la d’oblidar, com ens recorden algunes frases fetes. I és que l’espècie humana és l'única que ensopega repetidament amb la mateixa pedra. Podem oblidar coses que han passat, però també el que haguem pogut aprendre.

Oblidar és interessant perquè ens obre noves finestres i oportunitats per no quedar-nos atrapats en allò que ens ha passat o ens està passant, perquè el futur sempre ajuda per creure en noves oportunitats i permet obrir els ulls a l’esperança, de manera que podem viure les dificultats del present de manera més suportable.

Però també cal recuperar el valor de la memòria perquè, malgrat que ha estat desprestigiada per noves maneres d’aprendre, té un lloc molt rellevant pel que fa als aprenentatges que serveixen per a la vida. Recordar ens permet prendre decisions i, sobretot, disposar de criteris i coneixements imprescindibles després de les experiències viscudes.

Pensem en el moment actual. Ens consolem dient: "Tot passarà! Ara ens vacunaran i es resoldrà tot". I si bé és cert que la vida continua, no podem permetre que la canalla i el jovent, amb una mirada molt dirigida cap al demà, puguin oblidar tot el que ha passat aquests darreres mesos, no només a ells sinó també als companys de l’escola i del barri, o a la resta de la societat. Perquè hi ha persones que han patit i estan patint les conseqüències d'aquesta pandèmia i això no ens permet mirar endavant de la mateixa manera.

Hem pogut veure com s’han adaptat a les limitacions i als grups bombolla, i precisament per això cal continuar amb els missatges i, sobretot, cal passar a les actituds i a les accions lògiques per l’edat que ens permetin sortir d’aquest egocentrisme tan generalitzat. Hem i han de poder veure les moltes conseqüències que encara es van desgranant i que continuaran, perquè les repercussions socials han estat i estan sent molt contundents, llargues i massa generalitzades.

Per aquest dolor no hi ha vacuna, no hi ha solucions immediates. Cada dia hi ha més persones afectades per aquesta trencadissa mundial, a la qual s’han afegit missatges massa populars que estan ben lluny de crear sentiments i actituds de companyonia i col·laboració. Tenim una bona oportunitat per despertar la solidaritat i disminuir la competitivitat per poder donar resposta a les necessitats dels infants, les famílies i els països que viuen situacions vulnerables. És l'hora d'enfortir els lligams, els afectes, la comprensió i la generositat (que no el paternalisme) i de tenir cura els uns dels altres com a comunitat. 

stats