14/05/2016

“Llegiu-los en veu alta ”

2 min
“llegiu-los  en veu alta ”

Em sento orgullosa d’haver tingut tres fills, perquè és una cosa que no he après enlloc. Els meus pares no m’ho van ensenyar perquè érem una família petita. Era filla única. Mai va ser un problema, però quan em quedava a dormir a casa d’una amiga sentia com ella i la seva germana es feien confidències. Potser trobes a faltar tenir germans quan ets més gran i has de prendre decisions sobre els pares.

I com és tenir tres fills?

Quan me’ls miro i els veig tots tres jugant sols em pregunto: com ho hem fet? No sé què respondre. Em sorprèn que me n’hagi sortit. Estic meravellada. Mai m’hauria imaginat que mirar els fills causés tanta felicitat.

Què et fa por?

Em fa respecte l’adolescència. Tinc alguns records. M’espanta la possibilitat que quan em necessitin no els sàpiga acompanyar, que en algun moment se sentin sols i perduts. Em fa por que jo no me n’adoni i que no els pugui ajudar a trobar armes per lluitar contra el llop, perquè hi ha molts llops. A mi em va menjar un llop. Vaig arribar a pesar 46 quilos. Vaig patir anorèxia.

En vols parlar?

Sí.

Com te’n surts?

Gràcies als pares. Ho van saber veure i em van posar en mans d’una psicòloga que em va donar les armes que necessitava. Tot venia associat a una depressió molt forta que va coincidir amb l’adolescència, i no menjar era la meva manera de castigar-me. Sovint quan ets jove no saps on buscar els llocs que et poden donar serenor. Jo el vaig trobar en els llibres. Ho llegia tot.

Explica a un jove per què és necessari llegir...

Els llibres ens ajuden a trobar paraules que guardem en una maleta que portem amb nosaltres tota la vida. Sempre, en algun moment o altre, vivim situacions difícils, i en aquests moments cal buscar dins la maleta, perquè necessitarem alguna paraula per trobar la manera de resoldre la situació. Com més paraules duguem dins de la maleta més solucions podrem triar, o més fàcil serà triar la solució bona. Aquesta maleta que dus sempre a sobre no l’acabaràs d’omplir mai, i has de procurar dur-la sempre oberta.

Quins llibres han de ser a totes les cases?

Uf, n’hi ha tants! Alícia al país de les meravelles. Tom Sawyer. Matilda, Les bruixes o Charlie i la fàbrica de xocolata. La Pippi. La Mafalda. Allà on viuen els monstres. La clau de la lectura és trobar un llibre que parli de tu. Jo sempre he sigut més de l’Astèrix perquè és una lliçó d’història fantàstica, però també m’agrada el Tintín. Un dels moments més bonics és quan sento que el gran riu, m’hi acosto i resulta que està llegint un llibre tot sol. Una cosa que funciona molt amb els nens és llegir en veu alta.

Més consells.

Impliqueu-vos en el que llegeixin els vostres fills. Interesseu-vos-hi. No considereu que el que llegeixen els vostres fills no té importància. Un cop van preguntar a Einstein què calia per fer que els nens fossin intel·ligents i va respondre: “Deixeu-los llibres de fades. I si voleu que siguin més intel·ligents, deixeu-los encara més llibres de fades”.

stats