11/06/2021

Frases que acaronen

2 min

El títol del Flors de Bach d’aquesta columna el va posar Carles Capdevila a la meva secció en el seu programa Eduqueu les criatures, de Catalunya Ràdio. L’espai consistia en comentar frases a dir i frases a no dir a fills i filles. Quan es va crear aquest suplement es van mantenir títol i propòsit, que segueix sent la millora de la comunicació educativa, si bé mai no he posat com a títol cap frase que no hàgim de dir, per no reforçar-la. El tema d’avui, que constarà de dues entregues, enllaça de ple amb l’origen d’aquestes Flors de Bach, ja que tracta sobre frases concretes a dir i a no dir.

En algunes ocasions, demano a mares, pares i professorat que diguin o escriguin alguna frase o algunes paraules boniques, adreçades a fills, filles o alumnes adolescents, que acaronin i nodreixin per dins. L’objectiu és potenciar-les, analitzar-ne els possibles efectes, l'adequació i el sentit, disposar d’un ventall més ampli i inspirar-ne de noves. En tinc recollides uns quants centenars i us comparteixo algunes observacions i suggeriments sobre elles. 

El primer a destacar és que la majoria recorrem a frases tòpiques o estereotipades com ara: “Tu pots”, “Vals molt”, “Ets una crac”, “Ets fantàstic”, “Estic orgullosa de tu”, “Crec en tu”, “Confio en tu”, “Em tens al teu costat”, “M’agrada molt com ets” i altres per l’estil. Són frases boniques i positives que hem de dir. I si les diem en el moment i el to adequat, i hi afegim el nom del noi o noia, són més poderoses i calen més. 

Convé, no obstant, que pensem i diguem també altres frases amb un toc una mica més poètic o original, com ara: “M’agrada quan et brillen els ulls d’il·lusió”, “Ets un tresor i els tresors s’han de cuidar i protegir”, “Desitjo que la teva vida sigui tan bonica com tu”, “Si necessites una mà que t’acaroni o t’acompanyi, compta amb la meva”, “Si t’equivoques, vals igual i t’estimo igual”, “Es nota que estàs madurant”... Són frases amb un contingut una mica més substanciós o personalitzat, fruit de la pròpia inspiració o connexió emocional amb el noi o noia, que es poden improvisar o bé pensar i crear amb antelació.

Finalment, hi ha frases boniques o amb intencions amoroses que no hem de dir, perquè pesen massa, o que requereixen algun matís o retoc. D’aquestes en parlarem el pròxim dia.

stats