OXITOCINA
Criatures 27/07/2019

A l’estiu, tinguem cura de la pell de la canalla

Mireia Izard I Montse Barcon
2 min

Ens embolcalla, ens protegeix de l’exterior, s’arruga, s’estira, s’arronsa, es crema... És l’òrgan més extens del cos humà i normalment la deixem descansar sota la roba. Però ara és estiu i és el seu moment: surt, llueix, respira i s’exposa a tots els perills. Per això a l’Oxitocina de Catalunya Ràdio vam convidar la dermatòloga pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu Carolina Prat. Ens va donar uns quants consells i ens va aclarir unes quantes coses:

  • Hi ha dos tipus de fotoprotectors: les barreres físiques (samarretes, barrets, para-sols...) i els productes químics, que poden ser de components físics o minerals (són trossets de roca) o químics.
  • Hem de tenir en compte que durant els sis primers mesos de vida el nadó no s’ha d’exposar al sol.
  • A partir d’aleshores, fins als dos anys, es recomana la protecció mineral, que fa que la radiació solar no s’absorbeixi sinó que reboti. Aquesta protecció és fotoestable, dura moltes hores i no marxa amb l’aigua. Només amb la fricció, per això recomana igualment renovar-la. Inconvenient? Purament estètic. Quedaran tots blancs i empastifats. Un mal menor, no creieu?
  • A partir dels dos anys, la indústria ja crea productes que barregen productes químics i orgànics i maneres més pràctiques per aplicar les cremes, menys respectuoses amb el medi ambient, això sí. També s’han de renovar cada dues hores. A més, poden provocar al·lèrgies.
  • El número de protecció pot ser baix (10-20), mitjà (20-30) o alt (50 o 50 plus), però no existeix la protecció total. En el cas de la 50, protegeix un 98% dels rajos ultraviolats. Als nens els hem de posar sempre la més alta. Encara que estiguin morens, no deixeu mai de posar-los la protecció més alta.
  • Després del sol: hidratació! Qualsevol crema hidratant serveix, però millor si és més lleugera per no tapar els porus. Si és específica per després del sol hi afegiran, a més, antioxidants. I si ja ens hem cremat (i és una cremada lleu), draps freds o àloe vera. Si és més forta, haureu d’anar al metge.

Així que... Famílies, a cuidar-se i a gaudir del sol amb protecció!

stats