02/01/2021

Embaràs, lactància i vacuna covid

2 min

Fa uns dies el govern espanyol va publicar una llista de quinze grups de persones que es vacunarien del covid. Espero que sigui només una llista provisional i que es modifiqui en el seu moment. Perquè, al final de la llista, només per damunt d’aquelles persones que ja han passat la malaltia, hi ha les dones embarassades o que donen el pit. Els nens, incloent-hi els bebès, es vacunarien molt més aviat, abans que els joves i adolescents, abans que la població general d’adults sans.

És a dir, a veure si això s’entén: es vacunaria el bebè, però no es vacunaria al mateix temps la seva mare, no fos que la vacuna, passant a través de la llet, pogués fer mal al nadó. És la típica fantasia conspiranoica dels que creuen que el cos de la dona pot convertir un medicament innocu en un producte tòxic.

Hi havia el temor que la FDA nord-americana considerés la vacuna de Pfizer contraindicada en dones embarassades o lactants (de fet, molts mitjans espanyols han publicat falsament que ha estat així). En realitat, la FDA ha autoritzat la vacuna per a tots els adults de més de 16 anys, i sobre l’embaràs i l’alletament diu que no hi ha prou dades (com no n’hi ha, probablement, sobre l’ús de la vacuna en persones amb insuficiència renal o que han rebut radioteràpia per un càncer) i que informin del seu estat quan es vacunin (i així se’n podrà fer un seguiment i aviat hi haurà més dades).

L’American College of Obstetricians and Gynecologists va fer pública una carta ( https://bit.ly/37nVXrb ) on afirmava que “les dones gestants o lactants no han de ser excloses dels grups identificats com d’alta prioritat per l’estratègia de vacunació de covid-19”. És a dir, les infermeres, metgesses, professores o caixeres de supermercat embarassades han de ser vacunades al mateix temps que la resta de professionals del seu grup. No fer-ho així seria una greu discriminació i una perillosa irresponsabilitat.

No hi ha absolutament cap fonament teòric ni cap dada objectiva per no vacunar les embarassades i mares lactants. No podem permetre que cap dona hagi d’emmalaltir o morir perquè li han negat la vacuna per un prejudici absurd. I si de veritat hi ha un grup de gent que no es pot vacunar per una contraindicació real i tenen professions de risc, haurien de rebre la baixa mèdica indefinida.

stats