22/09/2021

Educar per a les incerteses del futur?

2 min

Quina força i popularitat ha agafat la paraula incertesa, oi?, quan, de fet, sempre ens ha acompanyat. Possiblement ja està bé que augmenti la consciència que la vida en comporta moltes, d'incerteses. Així, potser estaria bé que el nostre món d'avui, on rebem tanta informació, afavorís el coneixement de les moltes incerteses que afecten molts col·lectius i no només aquells que ens són més pròxims. Si hi pensem, potser ens humanitzarem i podrem veure una realitat més àmplia i afavorirem una consciència social més gran.

És cert que cal aprendre les diferents maneres de respondre a les situacions quotidianes a les quals ens enfrontem: hem de saber prendre decisions, millorar el que fem, evitar el que no volem... i hem de saber fer front a les repercussions certes i incertes que poden sorgir. I per aconseguir-ho, hem de començar podent disposar d'informació pròxima: on som, què cal, què podem fer, què no sabem i, especialment comprendre que no ho podem tot. 

Si aquesta idea va prenent cos afavorirà una educació de les criatures més real i sòlida, posant èmfasi en el fet d’anar fent camí i adquirint maduresa, en una font d’aprenentatge viscut, tan bàsica i sovint tan oblidada. Uns aprenentatges importantíssims que no assoliran mai si els evitem els entrebancs i els facilitem totes les solucions.

Potser ens ha calgut aquesta pandèmia que patim per fer-ho visible, però, sigui com sigui, aprofitem l’oportunitat. Des del sistema educatiu sovint s'aposta per educar les criatures per saber actuar davant les incerteses del futur. Voldria creure que al darrere hi ha una bona intenció i que respon, d’alguna manera, als comentaris que es feien: “No en teníem experiència”. Per sort, no hi havia cap antecedent, però, en tot, sempre hi ha una primera vegada i és a partir d’aquí que es pot aprendre a gestionar una altra situació que tornarà a ser nova.  

Així doncs, ¿cal educar per fer front a les incerteses del futur quan no es coneixen? Cal patir pel que no sabem si serà, com serà, ni quan? Potser el que cal és educar per poder viure amb les incerteses que puguin aparèixer durant el camí. Potser també podria ser interessant veure que, segons la decisió que es prengui en cada cas, hi haurà unes incerteses (repercussions) o d'altres. És a dir, probablement és millor conèixer la realitat present i aprendre a viure i a madurar amb les incerteses del moment, tocar de peus a terra i assumir els canvis i imprevistos reals més que no els d'un futur que no podem preveure. Potser d’aquesta manera podrem evitar alguns problemes i entendre’ns millor.

stats