11/05/2019

10 drets per a un creixement emocional sa

2 min

A la segona part del llibre 'La bellesa de sentir' exposo detalladament aquests 10 drets i necessitats dels infants per a un creixement emocional sa. Una bona amiga mestra, l’Eva Martínez, també especialista en educació emocional, els va treballar a fons amb els seus alumnes de cicle mitjà de primària. El que està en negreta és com els van expressar els nens i nenes.

  1. Dret a ser considerat, tractat i educat com una persona que pensa i sent. Soc una persona que pensa i sent.
  2. Dret a ser considerat emocionalment capaç i a la confiança adulta en la seva bondat i potencial. El meu cor és més fort del que a vegades et penses, deixa’m intentar-ho.
  3. Dret a deixar que totes les seves emocions siguin escoltades, legitimades i ateses. Escolta tot el que sento, fins i tot quan et sembli monstruós.
  4. Dret a expressar el que sent i dret a no expressar-ho, a rebre ajut per aprendre a expressar-ho adequadament i que siguin respectats els seus temps i estil emocional propi. Algunes vegades estic trist i content alhora.
  5. Dret a riure i dret a plorar. A riure i plorar alhora. A sentir emocions ambivalents i contraposades. De vegades vull compartir el que sento i altres vegades no.
  6. Dret a rebre orientació, ajut i referents per identificar, elaborar i transformar les situacions adverses que li toquin viure i les emocions que se’n derivin. De vegades no sé què em passa i necessito ajuda.
  7. Dret a la veritat. I dret a conèixer el seu llegat emocional familiar: els fets i les emocions significatives de la seva història i la seva família. El que passa a la meva família és molt important per a mi. Explica-m’ho de manera que ho pugui entendre.
  8. Dret a rebre una herència emocional sanejada de mans de la seva família i la seva cultura, i a ser protegit de les emocions tòxiques adultes. Si et cuides, em cuidaràs millor i em podràs donar el millor de tu mateix.
  9. Dret a permetre que la història familiar pugui ser dignificada i transformada, i a experimentar emocions saludables en relació als vincles familiars. La meva família és la millor família del món.
  10. Dret a ser consolat i rescatat de l’adversitat i a rebre carícies per celebrar la seva vida i el tresor que són. Quan em sento perdut, m’ajuden les abraçades, les carícies, els petons i l’amor.
stats