12/09/2020

Un estiu massa llarg

2 min

L’estiu és una bona època per provar coses noves i fer descobriments, també pel que fa a les sèries. En les últimes setmanes a casa hem quedat fascinats per una minisèrie d’animació poc coneguda que és excepcional per múltiples motius. Es tracta de Les grandes grandes vacances, produïda pel canal France TV i que explica la història d’un grup de nens en un petit poble de la França ocupada durant la Segona Guerra Mundial. Ja en la premissa és una raresa, ja que les sèries de televisió dirigides al públic infantil no acostumen a tractar temes històrics, però és que a més, en aquest cas, l’objectiu és explicar la guerra als nens.

Així, els protagonistes són dos nens, l’Ernest i la Colette, que són de vacances a casa dels avis, on s’hi hauran de quedar indefinidament quan esclata la guerra. Aquest estiu llarg, que acabarà durant anys, porta els protagonistes de la sensació d’aparent normalitat a l’arribada de tropes alemanyes al poble, i tot el que això implica, fins a l’alliberament. Pel camí es fan grans, descobreixen que l’amistat es troba en llocs improbables, aprenen a valorar la llibertat i veuen de prop la cara més fosca de la guerra.

Els aspectes més crus de la guerra estan tractats amb una gran sensibilitat i tots els moments tràgics passen fora de camp: s’ha d’explicar, però no cal veure-ho. Al mateix temps, s’alternen amb dinàmiques típiques de les històries de grups d’amics, que formen un club (els Robinsons) i viuen aventures relacionades amb el que passa al poble. La minisèrie també evitar traçar línies que separin bons i dolents. Ni tots els alemanys són malvats ni tots els francesos són honorables. La figura del col·laboracionista i del que s’aprofita de la situació per enriquir-se són molt presents. Imagineu un Allo, allo per a nens i us fareu una idea del context. El disseny dels personatges i l’animació mereixen una menció a part. Amb un estil que remet al còmic europeu clàssic i amb un dibuix estilitzat i paisatges evocadors, Les grandes grandes vacances és una meravella visual, molt més artística del que és habitual a la televisió dirigida al públic infantil. La minisèrie està pensada per a criatures a partir dels 10 anys i es pot trobar sencera en plataformes com Vimeo o YouTube, tant en francès com en anglès (amb el títol The long long holiday ).

stats