04/07/2020

Quan la por em pot

2 min

La por és una de les emocions que més convé mitigar després del confinament. Ens ha estat inoculada directament i també subtilment, i encara ara ens la segueixen transferint. Consulto activitats d’estiu en diferents webs i em surten constantment anuncis d’alerta del covid-19. Gairebé tots hem sentit por, en més o menys grau, i són moltes les persones a qui continua paralitzant.

És una emoció natural molt poderosa, que pot bloquejar totes les altres. I per més que sovint sigui irracional, difícilment pot ser vençuda amb raons. Un estudi de la Universitat de Pennsilvània revela que el 91% de les coses que ens preocupen no passaran mai. Però tant se val. Quan alguna cosa important està en perill i l’amenaça és més forta que els nostres recursos per fer-hi front, sentim por. Imaginem el pitjor dels escenaris possibles i vivim el que encara no ha passat, i probablement no passarà, com si ja estigués passant. Aleshores apareixen l’angoixa, l’ansietat, el neguit, potser el pànic, la desesperació o altres emocions de la família de la por.

Un estudi de Save the Children, amb sis mil nens de diferents països (entre els quals Espanya), xifra en un de cada quatre els que pateixen o han patit angoixa arran de la pandèmia. En les nostres enquestes a mig miler d’adolescents, la proporció és d’un de cada tres. Probablement són més, atès que la por costa molt de reconèixer i a vegades d’identificar. De fet, la relativa al virus les criatures no solen expressar-la obertament sinó a través de símptomes com ara insomni, irritabilitat, tics nerviosos, apatia, mutisme, canvis de comportament sobtats, regressions, etc. Tot això s’ha d’atendre, elaborar, pal·liar.

Quan la por em pot és el títol d’una activitat que hem dissenyat amb la professora Montse Jiménez amb la voluntat d’ajudar a identificar, legitimar, expressar, calmar i transformar aquelles pors que ens superen. Es pot descarregar gratuïtament a través de la meva pàgina web (a la pestanya Conferències, apartat Comunicació educativa amb cor ) i també des de les nostres xarxes socials. L’activitat conté diverses propostes per fer a casa o a l’aula i una petita guia docent. L’objectiu final és la confecció del propi Kit Menjapors, amb recursos personals eficaços per atenuar la por. El pròxim dia us oferiré alguns possibles remeis per alleujar-la.

stats