06/08/2021

«'Citius, altius, fortius'»… i una mica 'locus'

2 min

Aquests han sigut els Jocs Olímpics de les retirades per no poder ni voler suportar la pressió de tanta gent vivint el seu patriotisme a través de les proeses esportives de joves atletes. Però val a dir que els Jocs Olímpics no han enganyat mai ningú: recordem que el seu lema és "Citius, altius, fortius" (més ràpid, més alt, més fort, no xino-xano, precisament), i que la prova reina, la marató, té el seu origen en la cursa del soldat grec Fidípides, que l'any 490 aC va recórrer 42 km des de Marató fins a Atenes per anunciar que havien guanyat contra els perses… i després va morir de cansament. Potser si hagués dit: "A veure, no m'atabaleu: quan arribi ja arribaré", ara la història seria diferent!

Podríem dir que això és cosa només de l'esport d'elit, on hi ha molts interessos i molts diners en joc, però crec que seria un error. Mireu, quan era tutor de 1r d'ESO, de tant en tant em trobava amb alumnes que estaven practicant algun esport des de petits i que havien de decidir si continuaven (amb el que això comportava de dedicació) o bé ho deixaven estar. En general, pares i mares eren partidaris de "combinar-ho"… però això, en una escola normal i corrent, no pot ser. Una alumna meva, treballadora, alegre i amable, feia natació i es llevava cada dia a hores intempestives per entrenar-se i venir a classe després. Jo no en vaig saber res fins que els pares em van comunicar que la seva filla havia desenvolupat un trastorn de la conducta alimentària: es veia massa grassa per nedar al nivell competitiu on havia arribat. Afortunadament, la història va tenir un final feliç, que va incloure llançar el cronòmetre… a l'aigua, esclar.

No sempre tinc coses a dir, però això sí que us ho diré: oblidem sovint que per aconseguir aquests rècords extraordinaris que contemplem astorats, cal dedicar-hi hores i hores i hores i hores i hores i més hores encara. Hores que, francament, jo penso que a segons quines edats haurien de dedicar a altres coses. L'esport pot ser font de valors, generador d'autoestima i desenvolupador de la personalitat, però, sobretot, hauria de ser divertit i engrescador. Si no és així, famílies, digueu als vostres Fidípides que s'hidratin i s'ho prenguin amb calma, que el resultat de la batalla no canviarà perquè a Atenes ho sàpiguen mitja hora més tard!

stats