09/03/2021

Calmar l’ansietat

1 min

L’ansietat ha augmentat a tot el món arran de la pandèmia. L’OMS ha xifrat aquest augment en un 40-60% a escala mundial i hi ha dades concretes d’afectació important en criatures, joves i col·lectius determinats, com el sanitari i d'altres. 

L’ansietat és una emoció de la família de la por. Però així com en la por l’objecte que ens la provoca sol ser concret i conegut, l’ansietat apareix quan anticipem algun perill o amenaça incerta i el vivim com si ja estigués passant o hagués de passar de manera imminent. L’ansietat és sana o natural quan és puntual i mobilitza recursos i accions que ens ajuden a encarar reptes i situacions vitals complexes. Es considera patològica quan és intensa, desproporcionada i persistent, ens bloqueja i genera símptomes físics com ara sensació d’ofec, taquicàrdia o palpitacions, tremolors, inestabilitat, etc.

Una de les claus per alleujar-la és distreure la ment, treure-la del bucle de l’emoció i enfocar-la en altres qüestions. A continuació citaré alguns recursos emocionals que ens podem autoaplicar per contenir-la i reduir-la.

Alguns recursos
  • Ocupar i centrar la ment en alguna acció concreta.
  • Narrar-te en veu altra aquesta acció, com si la retransmetéssim per la ràdio.
  • Repetir-te mantres o paraules que calmen, en veu alta o internament. Te les pots dir tu o recórrer a gravacions. Cal triar-ne alguna que ens resulti balsàmica.
  • Tècniques senzilles de respiració, que ajuden a regular-la de manera conscient. Per exemple, comptar fins quatre (o més) a l’inspirar, retenir uns instants l’aire comptant fins a quatre, deixar-lo anar també en quatre temps i tornar a començar el cicle o bé parar i comptar fins a quatre, abans d’inspirar de nou.
  • Tancar els ulls i imaginar una pantalla o superfície (el mar, una vall, el cel, el sostre...), on van apareixent els números de l’1 al 10 i del 10 a l’1, en els colors i formes que vulguem. Si ens desconcentrem i ens descomptem, tornem a començar.
  • Moviment i exercici físic. Canviar de lloc o de posició, començar a caminar, sortir al carrer (si l’ansietat no està relacionada amb l’exterior)...
  • Olorar i posar-nos olis essencials, cremes corporals o de mans amb aromes agradables, que ens evoquin records, moments, llocs o sensacions plaents.
  • Seguirem el pròxim dia amb un recurs musical d’eficàcia demostrada.
stats