23/04/2021

El ball de les vacunes

2 min

Quan semblava que ja no es podien fer més tonteries al voltant de les vacunes contra el covid-19, vet aquí que els governants del món ens tornen a sorprendre. 

Fa uns mesos lamentava la postura ambivalent de la Generalitat davant la vacunació d’embarassades i mares lactants. Doncs bé, ara, quan milers d’embarassades ja s’han vacunat a tot el món, encara admeten amb gran reluctància que “en situacions molt particulars d’embarassades que formin part d’un grup” d’alt risc “pot plantejar-se la vacunació d’acord amb la valoració benefici-risc que es dugui a terme juntament amb el personal que segueix el seu embaràs i amb el pertinent consentiment informat”. És a dir, teòricament, una doctora o infermera embarassada que treballa a l’UCI ha de parlar llargament amb el seu ginecòleg per fer una valoració benefici-risc, i després ha de firmar un document reconeixent que ha estat informada que vacunar-se pot ser molt perillós. Però, si no es vacuna, no li donaran la baixa laboral: els seus caps poden obligar-la a continuar treballant sense vacuna, sense valorar cap risc i sense firmar cap document, quan milers de sanitaris ja han mort pel coronavirus a tot el món.

Per cert, si tenir un alt risc pel covid és una “situació molt particular”, ¿volen dir que la resta tenim molt poc risc? I, aleshores, per què no podem sopar en un restaurant, anar de festa, reunir-nos amb la família o sortir de la comarca? Dir, en aquest moment, que hi ha algú en aquest país, embarassada o no, que no està en situació de risc, és una burla. 

I a sobre, després d’haver dit que la vacuna d’AstraZeneca només era per als menors de 50 anys, ara el Govern diu que és només per als de 60 a 70. Després d’administrar 30 milions de vacunes a tot el món, han mort 18 persones... mentre a Espanya moren cada dia més de 100 persones pel covid. I algú ha decidit que era bona idea deixar sense vacuna els menors de 60 anys, no perquè tinguem una vacuna millor, sinó perquè trigarem setmanes a tenir una altra vacuna que encara no sabem si és millor o pitjor. 

Podem fer coses molt més perilloses, com fumar, beure, anar en cotxe, anar a la platja, menjar sal o sucre o abusar dels greixos saturats o fins i tot de la carn vermella... però no ens podem vacunar ni que ho demanem sisplau... fins que els que manen s’adonin que no hi ha altra opció i ho tornin a canviar.

stats