21/09/2021

Analitzar la llet?

2 min

Una empresa ofereix analitzar la llet materna. Et compres un kit, xopes dos bastonets amb unes gotes de la teva llet, un missatger els ve a recollir a casa i, després, reps un informe amb el valor energètic, la concentració de proteïnes, carbohidrats i lípids, i “consells personalitzats” que permeten “millorar la teva dieta i garantir que tots els nutrients que necessita el teu bebè siguin presents a la teva llet”. Diu la web que la composició de la llet “pot variar per múltiples factors relacionats amb la mare, com ara la genètica, els hàbits d’alimentació i l'estat emocional”. I que l'analitzen perquè “el coneixement condueix a la confiança, i la confiança a l’empoderament”.

Tot és fals.

La composició de la llet materna és, certament, molt variable. Però no depèn de l’estat emocional de la mare. S’han descrit alteracions genètiques rares que poden afectar els nivells de zinc o iode a la llet... però no són coses que l'empresa en qüestió analitzi. En general, la composició de la llet no depèn de la genètica de la mare (el vell mite de les dones “amb bona llet” o “amb mala llet”). La concentració calòrica de la llet o el seu contingut en proteïnes o carbohidrats tampoc depèn de l’alimentació de la mare. Tampoc varia amb l’alimentació la quantitat total de lípids, encara que sí que pot variar una mica la proporció de greixos saturats o insaturats (sense cap importància pràctica per al nadó).

La composició de la llet canvia, sobretot, amb l’edat del nen, del principi al final d’una presa (la concentració de greixos es pot multiplicar per cinc), segons la freqüència de les preses, segons si el nen mama d’un pit o dels dos... La composició varia al llarg del dia (no és igual al matí que a la nit) i sol ser diferent d’un pit a l’altre. Analitzar només unes gotes de llet a l’atzar no indica res. Donant el pit a demanda, el nadó obtindrà els nutrients que necessita.

La dieta recomanada per a una mare lactant és la mateixa que per a qualsevol altra persona: una dieta sana. No es poden fer recomanacions personalitzades basades en l’anàlisi de la llet.

No puc imaginar, en definitiva, cap situació en què sigui útil gastar-se 99 euros per analitzar la llet materna; i no crec que fer creure a les mares que això és necessari pugui fer augmentar la seva confiança o “empoderar-les”.

stats